Ostatnie zajęcia z kuchni regionów w pierwszej edycji projektu zdominowały potrawy wprost ze Śląska. Uczniowie przygotowali:
– szałot śląski (sałatka śląska)
– jaskółcze gniazda po śląsku
– duszone liście włoskiej kapusty
– apfelmus (mus z jabłek)
Na koniec zajęć podsumowanie i test potwierdzający zdobytą wiedzę i umiejętności. Zarówno potrawy jak i test wyszły doskonale.
Proponujemy przepis na jaskółcze gniazda.
Jaskółcze gniazda
– 400 g chudej wieprzowiny od szynki
– 150 g plastrowanego boczku wędzonego 6
– 20 g koncentratu pomidorowego
– 20 g musztardy sarepskiej
– 100 g cebuli
– 3 jaja ugotowane na twardo
– 10 g mąki pszennej
– 50 g masła
– 50 g smalcu
– liście laurowe, pieprz mielony ziele angielskie, sól
Umyte mięso osuszyć i pokroić na plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Musztardę wymieszać z koncentratem pomidorowym. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posolić, posmarować musztardą z koncentratem pomidorowym. Na każdym rozłożyć po dwa plasterki boczku i posiekaną cebulę, a na niej jajo. Plastry mięsa zwinąć w rulonik, obwiązać nitką, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, ziele angielskie i listek laurowy, skropić wodą i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aby się nie przypaliły. Przed podaniem usunąć nitki. Podawać przekrojone wzdłuż na pół, jajkiem do góry, na postumencie z ziemniaków purée, polane sosem spod duszonego mięsa.