Po raz ostatni z potrawami kuchni kaszubskiej zmierzyli się uczestnicy projektu. W sobotę 28 kwietnia przyrządzali polewkę grzybową, szmurowane mięso czyli kaszubski obiad oraz tort z białej fasoli. Podsumowaniem zajęć był test sprawdzający wiedzę i umiejętności z zakresu tradycji kulinarnych Kaszub.
POLEWKA GRZYBOWA KASZUBSKA
Składniki:
1000 ml wody
suszone borowiki(20g)
300 g ziemniaków
łyżka octu
listki laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz
¾ szkl. śmietany 30%
1,5 łyżki mąki
Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie na 30 min. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe.