Konkursy

22 i 23 maja 2018 odbyły się konkursy kulinarne pod nazwą Polska Kuchnia Regionalna. W konkursie wzięło udział 12 uczestników projektu. Młodzież przygotowała potrawy inspirowane kuchniami regionalnymi z wykorzystaniem obowiązkowych składników głównych – filetu z dorsza i polędwiczki wieprzowej. Zadanie polegało na przygotowaniu trzech porcji przystawki i trzech porcji dania głównego. Uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne, które oceniało min. stopień wykorzystania produktów, techniki wykonania oraz organizację stanowiska pracy. Smak potraw, nawiązanie do kuchni regionalnych, prezentacje i ogólne wrażenia oceniało jury degustacyjne, w którym zasiadali: Pani Barbara Robak – członek Zarządu Powiatu Tomaszowskiego, Pani Beata Stańczyk Naczelnik Wydziału Oświaty SP, Pani Marta Edmunds – szefowa kuchni wielu łódzkich restauracji, Pan Przemysław Kościan – koordynator projektu, Pani Mariola Przybylska – Dyrektor ZSP nr 2, Pan Mieczysław Strojewski – Wice Dyrektor ZSP Nr 2. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Na podstawie przyznanych punktów jury wyłoniło zwycięzców.

I miejsce zdobyli- Wiktoria Bartosik i Mikołaj Kurzyk

II miejsce zajęli – Wiktoria Pietrzyk i Małgorzata Gierach

III miejsce zajęli Aleksandra Ogórek i Alicja Lidke

Dla zwycięzców przewidziano nagrody rzeczowe w postaci zmechanizowanego sprzętu gastronomicznego. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz fartuchy. Gratulujemy wszystkim kreatywności i smaku.

      

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.