kuchnia małopolska

Ostatnie zajęcia z kuchni małopolskiej odbyli uczestnicy projektu w sobotę 21 kwietnia.

Spotkanie V: Koszerna tradycja Galicji -szabas na krakowskim Kazimierzu

Zupa – złoty rosół z kulkami z macy

Danie główne- kurczę a la Bełz z chałą migdałową

Deser – lody malinowe „ulubione małej Ryfki”

Kurczę a la Bełz – trzy, cztery porcje

składniki:

  • 0,5 kg filetowanego uda kurczaka
  • 15 dag wiśni świeże lub mrożone , zawsze drylowane
  • 20 dag gruszek świeże
  • 10 dag mąki
  • 20 dag jabłek świeże
  • 10 dag tłuszczu z kury
  • 20 dag śliwek świeże lub suszone , zawsze drylowane
  • tymianek       +/-
  • curry +/-
  • 15 dag agrestu lub 8 dag żurawin wcześniej obgotowanych lub suszonych
  • pieprz, sól +/-

opis przygotowania:

  • Uda pokroić w kos­tkę, osolić, popieprzyć oprószyć mąką, obsmażyć na silnie rozgrza­nym tłuszczu, podlać wodą i dusić pod przykryciem 40 minut.
  • Owoce opłukać, śliwki i wiśnie pozbawić pestek, jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przesmażyć na tłuszczu i dodać do kurczęcia.
  • Dusić jeszcze 30 minut. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Podawać kaszą jęczmienną na sypko lub chałką i z zieloną sałatą.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.