Ostatnie zajęcia z kuchni małopolskiej odbyli uczestnicy projektu w sobotę 21 kwietnia.
Spotkanie V: Koszerna tradycja Galicji -szabas na krakowskim Kazimierzu
Zupa – złoty rosół z kulkami z macy
Danie główne- kurczę a la Bełz z chałą migdałową
Deser – lody malinowe „ulubione małej Ryfki”
Kurczę a la Bełz – trzy, cztery porcje
składniki:
- 0,5 kg filetowanego uda kurczaka
- 15 dag wiśni świeże lub mrożone , zawsze drylowane
- 20 dag gruszek świeże
- 10 dag mąki
- 20 dag jabłek świeże
- 10 dag tłuszczu z kury
- 20 dag śliwek świeże lub suszone , zawsze drylowane
- tymianek +/-
- curry +/-
- 15 dag agrestu lub 8 dag żurawin wcześniej obgotowanych lub suszonych
- pieprz, sól +/-
opis przygotowania:
- Uda pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć oprószyć mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą i dusić pod przykryciem 40 minut.
- Owoce opłukać, śliwki i wiśnie pozbawić pestek, jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przesmażyć na tłuszczu i dodać do kurczęcia.
- Dusić jeszcze 30 minut. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Podawać kaszą jęczmienną na sypko lub chałką i z zieloną sałatą.