ZUPA Z GRUSZEK Z ZACIERKAMI, PIEROGI Z FARSZEM Z DORSZA W SOSIE POMARAŃCZOWYM I KASZUBSKI CHRUST NA PIWIE STANOWIŁY GŁÓWNE MENU SPOTKANIA Z KUCHNIĄ REGIONU KASZUB.
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRUSZEK Z ZACIERKAMI.
SKŁADNIKI:
- 1 litr wody
- 1 kg gruszek
- 1 szklanka mąki pszennej
- cukier
- sól
- mleko
SPOSÓB WYKONANIA:
Pokrojone w ćwiartki gruszki ugotować w osłodzonej wodzie do miękkości, a po ugotowaniu zmiksować. Z mąki, wody i szczypty soli wyrobić twarde ciasto na zacierki. Uformować z niego kulę i ścierać ciasto do przygotowanego w osobnym garnku wrzątku. Po wypłynięciu kluseczki odcedzić i dodać do zmiksowanych gruszek. Całość zalać gorącym mlekiem, uważając żeby zupa nie była zbyt rzadka i od razu podawać.