KUCHNIA KASZUBSKA

ZUPA Z GRUSZEK Z ZACIERKAMI, PIEROGI Z FARSZEM Z DORSZA W SOSIE POMARAŃCZOWYM I KASZUBSKI CHRUST NA PIWIE STANOWIŁY GŁÓWNE MENU SPOTKANIA Z KUCHNIĄ REGIONU KASZUB.

 

 

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRUSZEK Z ZACIERKAMI.

SKŁADNIKI:

  • 1 litr wody
  • 1 kg gruszek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier
  • sól
  • mleko

SPOSÓB WYKONANIA:

Pokrojone w ćwiartki gruszki ugotować w osłodzonej wodzie do miękkości, a po ugotowaniu zmiksować. Z mąki, wody i szczypty soli wyrobić twarde ciasto na zacierki. Uformować z niego kulę i ścierać ciasto do przygotowanego w osobnym garnku wrzątku. Po wypłynięciu kluseczki odcedzić i dodać do zmiksowanych gruszek. Całość zalać gorącym mlekiem, uważając żeby zupa nie była zbyt rzadka i od razu podawać.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.