kuchnia kaszubska

  

Zajęcia z kuchni regionalnych odbyły się w sobotę 24 marca 2018 roku. Tematem przewodnim były potrawy kuchni kaszubskiej. Młodzież przygotowała zupę rybną z rybnymi pulpetami, gęś po kaszubsku z sosem rokitnikowo pigwowym podawaną z glazurowanymi buraczkami oraz kaszubski sernik z ziemniakami.

10 regionalnych specjałów, których warto spróbować:

  1. Ogórki kartuskie. Słynne ogórki konserwowe są dziełem rodzimej firmy Eurofoods z Kartuz. Dodawane do nich paski papryki, cebulka, czosnek i kaszubska źródlana woda sprawiają, że to świetna przystawka do każdego posiłku.
  2. Śledzie po kaszubsku. Na różne sposoby: w oleju z cebulką, w occie czy w śmietanie. Do nabycia przede wszystkim w sklepach spożywczych powiatu kartuskiego.
  3. Kaszubski smalec. Chrupiące skwarki w białym niemal puchu na swojskim chlebie z dodatkiem ogórka małosolnego – tego smaku nie da się opisać, po prostu trzeba koniecznie spróbować.
  4. Zupa rybna. Przyrządzana na różne sposoby, zależnie od okoliczności. Najznakomitsza zupa z węgorza z sosem koperkowym serwowana jest w Szymbarku w restauracji Pod Wieżą.
  5. Potrawka z kury z rodzynkami. Jej sekret tkwi w sosie z rodzynkami. Tę typowo kaszubską potrawę możemy zamówić w Celbowie w restauracji Nordowi Mol.
  6. Kuch na młodzach (kaszubska drożdżówka). By spróbować tego drożdżowego ciasta, należy wybrać się do gospodarstwa agroturystycznego Bernadety Puzdrowskiej w Ostrzycach. Młodzowy kuch został zarejestrowany w spisie potraw regionalnych.
  7. Plince. One również znajdują się w spisie specjalności Bernadety Puzdrowskiej z Ostrzyc. Są to placki ziemniaczane z różnymi dodatkami, np. płatkami owsianymi.
  8. Ruchanki. To niewielkie placki z ciasta drożdżowego smażone na rozgrzanej płycie. Często serwowane są przy okazji Jarmarku Wdzydzkiego odbywającego się w skansenie we Wdzydzach Kiszewskich.
  9. Domowy chleb. Wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków. Najpyszniejszy można kupić w Stężycy Szlacheckiej. Wart spróbowania jest również chleb dworski – razowy z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. To specjalność piekarni w Kartuzach.
  10. Prażnica (jajecznica) – jajka rozbija się bezpośrednio na gorący wysmażony boczek, przyprawia solą i pieprzem. Można dodać trochę mąki, wtedy oszczędza się na jajach! Na Półwyspie Helskim sporządza się jajecznicę z węgorzem. Różne warianty prażnicy serwuje Tawerna Mestwin w Gdańsku.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.