Kuchnia małopolska

26 listopada zainaugurowane zostały zajęcia z kuchni małopolskiej dla pierwszej grupy projektowej.

Kuchnia jest w Małopolsce ważna o tyle, o ile rytuały biesiady typowe dla atmosfery Galicji i krakowskiej bohemy zostawiły ślad w Małopolanach. Mówi się, że „zjeść po krakowsku” znaczy tyle, co na cudzy koszt. Drugie, zdecydowanie bardziej prawdziwe znaczenie, to zjeść pysznie, bogato i do syta. Specyfika kuchni małopolskiej bierze swój początek w czasach Galicji i zaborów. Wtedy to właśnie, na przełomie XVIII i XIX w., ukształtowała się nowoczesna tradycja kulinarna regionu, na który składały się wówczas południowa Małopolska, zachodnia część Podola i Ruś Czerwona. Chociaż Małopolska stanowiła jedynie część Galicji, to – jeśli chodzi o aspekt kulinarny – zauważalne są pewne podobieństwa, które sprowadzić można do wpływów kuchni austriackiej, węgierskiej, czeskiej, żydowskiej, niemieckiej i wołoskiej, a które wspólne są kuchniom regionów tworzących niegdyś Galicję, w tym Małopolski.

Spotkanie I: Smak Podhala silny wpływ w kosmopolitycznym   tyglu kulinarnych tradycji Małopolski

Przekąska – otoczaki z surówką coleslaw

Surówka coleslaw choć sama dość światowa, to jednak wykonywana jest z kapusty i warzyw korzeniowych. Trudno o bardziej podhalański zestaw warzyw.

Danie Główne – szaszłyk barani z łopatki z haluszkami w pietruszkowej omaście

Deser – kołacz z serem i grulami pod śniegiem, góralska herbata

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.