KUCHNIA KASZUBSKA

W sobotę 12 listopada pierwsza grupa projektowa rozpoczęła przygodę z kuchnią kaszubską.

Z uwagi na uwarunkowania geograficzne Kaszub, region można podzielić na kilka części nadmorską / zatokową, jeziorną i borowiacką, a zatem także kaszubskie kulinaria można rozpatrywać na podstawie takiego podziału. Lokalna kuchnia części nadmorskiej Kaszub będzie się zatem opierać na rybach morskich, w szczególności na śledziu, szprotach, flądrze, łososiu i dorszu. Część jeziorna – na rybach słodkowodnych, w tym szczególnie na węgorzu, sandaczu, szczupaku i okoniu. W części borowiackiej potrawy często będą zawierać grzyby, jagody i żurawinę. Na całych Kaszubach popularne są też potrawy z drobiu, zwłaszcza z gęsi i kaczek, oraz dania z ziemniaków i brukwi. Gorące dania jednogarnkowe, noszące nazwę ajntopów. Przygotowywano je szczególnie chętnie jesienią i zimą, aby rozgrzać powracających z połowów rybaków. Kuchnia kaszubska będzie zatem zachwycać smakiem ryb, grzybów i gęsiny. Znajdziemy tu pomysły na łączenie ryb z mięsem lub tłuszczem mięsnym, gdzie indziej uznawane za dziwne. Kaszubska kuchnia to także doskonałe marynaty, zwłaszcza korniszony i pikle. Wymienić też należy ciekawe zupy, w tym sztandarową zupę z brukwi, z maślanki, gruszkową, dyniową i z suszonych owoców.

Tym razem młodzi kucharze przygotowali:

  • białą polewkę,
  • ferkase – danie z gotowanego mięsa kury, podawane z ryżem i specjalnym białym sosem. Na stoły trafia do dziś przy wyjątkowych okazjach, zwłaszcza weselach i komuniach. Ta potrawa jest wyjątkowa w smaku ponieważ przygotowywana jest na wiejskiej kurze. Gotujemy z niej rosół, osobno przygotowujemy ryż, a esencją smakową jest aksamitny słodko-kwaśny biały sos na bazie soku z agrestu i cytryny.
  • plince.

20161112_113449 20161112_115052 20161112_10364420161112_115754 20161112_12000820161112_120230

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.