Kuchnia małopolska

Spotkanie IV: Koleją żelazną Budapeszt, Kraków, Wiedeń… Galicji czar tak jadał arcyksiążę Rudolf następca tronu i księżna Marcelina Czartoryska rezydentka wilii Decjusza i wybitna pianistka. Pod takim hasłem przebiegały zajęcia dla II grupy projektowej w minioną sobotę tj. 24 lutego 2018. Na stole zagościły przyrządzone przez młodzież:

  • Danie główne – królik duszony w śmietanie z glazurowaną marchewką w śliwowicy i kopczykami kaszy krakowskiej
  • Deser- tort Dobosa, biała kawa dla księżnej dla arcyksięcia kawa po wiedeńsku

Polecamy przepis na królika

Królik duszony w śmietanie- trzy porcje

 

składniki:

  • 3szt. udka królika
  • 3 łyżki oleju
  • 250-350 ml wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • ok. pół szklanki białego wytrawnego wina 125 ml
  • 250 ml śmietany (może być kwaśna 18%lub słodka 30-36%)
  • Po ½ pęczka świeżego koperku i szałwii
  • 1Ł miodu, i 1ł musztardy
  • 80 g śliwki suska sechlońskiej

 

opis przygotowania:

  • Uda królika umyj i osusz. Posól je oraz popieprz.
  • Na patelni rozgrzej olej i przesmaż królika po kilka minut z każdej strony.
  • Przenieś zawartość patelni do brytfanki, podlej wodą, dodaj ziele angielskie, listki laurowe.
  • Uda królika duś na wolnym ogniu około godzinę, aż będzie miękkie.
  • W połowie duszenia (po pół godzinie) dodaj wino, a kwadrans przed końcem śmietanę i suskę sechlońską.
  • Na sam koniec dodaj koperek i szałwię.
  • Jeśli lubisz gęste sosy, możesz w kubeczku wymieszać trochę mąki z powstałym sosem i wlać
    do reszty sosu stale mieszając. W ten sposób sos się zagęści. Sos dopraw solą i pieprzem,
    oraz miodem ewentualnie odrobiną musztardy sarepskiej lub miodowej.
  • Inny sposób na zagęszczenie sosu to po prostu redukcja przez odparowanie, tak jest zdrowiej.
  • Królik smakuje bardzo dobrze z duszoną marchewką, szpinakiem czy z buraczkami.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.