Kuchnia mazowiecka

Sobota 17 lutego przebiegała pod znakiem kuchni mazowieckiej. Przyrządziliśmy zupę grzybową z łazankami (własnoręcznie wykonanymi), polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym podane z puree ziemniaczanym i karmelizowanymi warzywami oraz łaciate ciasto z gruszkami.

Polecamy przepis na ciasto z gruszkami

ŁACIATE CIASTO Z GRUSZKĄ

jajka 5 szt.

mąka 1,5 szkl.

cukier ½ szkl.

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kakao 1,5łyżki

woda 1/3szkl

olej 1/3szkl

gruszki 4szt

cynamon

 

Sposób przygotowania

Olej i wodę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wlać olej z wodą wymieszać. Dodawać małymi porcjami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Jasną część ciasta wylać, a na nią ciemną warstwę. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki oprószyć cynamonem i powkładać do ciasta. Piec w temp. 170 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.