Sobota 17 lutego przebiegała pod znakiem kuchni mazowieckiej. Przyrządziliśmy zupę grzybową z łazankami (własnoręcznie wykonanymi), polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym podane z puree ziemniaczanym i karmelizowanymi warzywami oraz łaciate ciasto z gruszkami.
Polecamy przepis na ciasto z gruszkami
ŁACIATE CIASTO Z GRUSZKĄ
jajka 5 szt.
mąka 1,5 szkl.
cukier ½ szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1,5łyżki
woda 1/3szkl
olej 1/3szkl
gruszki 4szt
cynamon
Sposób przygotowania
Olej i wodę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wlać olej z wodą wymieszać. Dodawać małymi porcjami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Jasną część ciasta wylać, a na nią ciemną warstwę. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki oprószyć cynamonem i powkładać do ciasta. Piec w temp. 170 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki.