Kuchnia śląska

Drugie spotkanie z kuchnią śląską odbyło się w sobotę 20 stycznia 2018. Regionowi śląskiemu często przypisuje się różne, tradycyjne i wszechobecne potrawy spożywane współcześnie. Jedną z nich są pączki. Kuchnia śląska jako pierwsza wykonała (jakże popularne dzisiaj) drożdżowe ciasto, które pod wpływem temperatury wyrastała na pyszne pączki. W dawnych czasach na Śląsku wyrabiane było po prostu jako kulki ciasta. To dzisiaj rozpowszechniono dodawania do ich wnętrza rożnego rodzaju nadzień. Nie tylko pączki są wytworem kuchni śląskie. Ciasto piaskowe także wywodzi się z tamtego obszaru. Przez Ślązaków określane jest mianem zisty. Mało popularna nazwa. Ciasto piaskowe jest wyrabiane w postaci biszkoptowego produktu z dodatkiem sporej ilości tłuszczu. To z tego produktu wywodzą się torty czy mazurki. Bardzo popularnym deserem na Śląsku są kołocze. Jest to placek drożdżowy z makiem, serem, kruszonką, lub owocami. Jadany najczęściej w niedzielę oraz podczas uroczystości. Kołocz ma swoją tradycję związaną z weselami, roznosi się go znajomym, którzy nie biorą udziału w przyjęciu weselnym. Tym razem młodzież przygotowała

karminadle z orzechami

– kartofelkraut (panczkraut lub ciapkapusta)

– szpajza (krem cytrynowy).

Polecamy przepis na ciapkapustę

Kartofelkraut, panczkraut lub ciapkapusta 
składniki:

– 100 g kiszonej kapusty

– 200 g ziemniaków

– cebula

– ząbek czosnku

– 2 łyżki oleju

– listek laurowy, ziele angielskie

– 1 łyżeczka kminku

– 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej

– świeżo mielony czarny pieprz

– sól do smaku

wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe odstawiamy, odlewamy wodę i dokładnie rozgniatamy. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kapustę. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.  Na dużej patelni albo w rondku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i czosnek, smażymy aż się wszystko zeszkli. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jarzynkę i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy razem około 5 minut. Zalewamy całość wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Raz na jakiś czas mieszamy. Całość nie powinna potrwać więcej niż 20-30 minut. Do ziemniaków dodajemy uduszoną kapustę, mieszamy dokładnie razem, dodając do smaku sól oraz pieprz.

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.