kuchnia kaszubska

Kuchnia kaszubska ponownie zagościła na zajęciach dla I grupy projektowej. 13 stycznia 2018 r. młodzież przygotowała:
  • dziadówkę – zupę na naturalnej maślance;
  • kaszubskie kotleciki z ryby i boczku podawane z tłuczonymi ziemniakami ze szczypiorkiem i glazurowanymi buraczkami;
  • młodzowy kuch z kruszonką czyli kaszubskie ciasto drożdżowe.

Polecamy przepis na kotleciki

KASZUBSKIE MIELONE

składniki:

-250 g filetów rybnych, -250 g świeżego boczku, – 5 ml oleju, – 1 jajko, – 50 g bułki i ok. 30 g bułki tartej, – 1/2 szklanki maki, – po jednej łyżeczce: natki pietruszki, koperku i majeranku, – przyprawy; sól, pieprz,
SPOSÓB WYKONANIA: Czerstwą bułkę wymoczyć w mleku i odcisnąć. Zmielić maszynką rybę, boczek, na końcu bułkę. Do otrzymanej masy dodać natkę pietruszki ,koperek, majeranek, przyprawy i jajko. Całość starannie wyrabiać przez około 10 minut. Formować owalne kotlety. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.