Otwieramy kredens krakowski u Pani Dulskiej w gościnie-zasiadany obiad proszony
- danie główne- kaczka po krakowsku z kminkową kapustą
- deser – sernik krakowski z rumianym kompotem z jabłek łęckich w tymbarskim stylu
Pod takim właśnie hasłem przebiegały zajęcia z kuchni regionalnych. W sobotę 16 grudnia 2017 młodzież poznawała tajniki tej składającej się z różnych wpływów kuchni.
W dość nietypowej sytuacji jest Kraków, serce Małopolski, który formalnie nigdy nie należał do Galicji, funkcjonując jako niezależne Wielkie Księstwo Krakowskie. Mimo to, kuchnia krakowska przejęła wiele z tradycji galicyjskiej, szczególnie zaś czerpiąc z dorobku kuchni austriackiej. Historyczne zawirowania, fermentacje kulturowe i brak przestrzeni do tworzenia czegoś odrębnego i niezależnego sprawiły, że – chcąc czy nie – kuchnia Krakowa i Galicji, dzisiejszej Małopolski, jest fuzją wpływów innych kuchni.
Kaczka po krakowsku – najedzą się nią bardzo głodne trzy osoby i cztery mniej głodne
składniki :
- 1 kaczka ok. 1,5 – 2kg
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka sól 2 łyżki klarowanego masła
Farsz:
- 300 g małych pieczarek
- 100 g mieszanych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego lub trzy łyżki gotowanej kaszy krakowskiej
- sól i pieprz +/-
opis przygotowania:
- Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper.
- . Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
- Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku
- . Pokruszyć chleb, wymieszać razem.
- Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka.
- Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia.
- W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć do 220°C. Kaczkę piec jeszcze 15 minut, 3 razy smarując ją w tym czasie solanką.
- Upieczoną kaczkę wyjąć, odłożyć na 15- 20 minut, żeby mięso odpoczęło.