kuchnia mazowiecka

W sobotę 2 grudnia 2017 odbyły się kolejne zajęcia z kuchni regionalnych. Tym razem uczestnicy projektu zmierzyli się z kuchnią mazowiecką. W menu znalazła się zalewajka z wędzonym kurczakiem i twarogiem, pierogi znad Narwi oraz rurki z kremem. Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powodu ziemniaki były bazą wielu potraw (podawano je w różnej postaci i z różnymi dodatkami). Dzięki swej prostocie zalewajka rozpowszechniła się w Kielcach, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. W województwie podkarpackim jej źródeł dopatruje się w okolicach Krzeszowa Z czasem powstało kilka odmian zupy. Kilka z nich doczekało się wpisu na Listę produktów tradycyjnych. Sposób przygotowania jest niezmienny, różnicą są składniki. Ziemniaki gotuje się z przyprawami, a po ugotowaniu nie odlewa się z nich wody. Następnym krokiem jest dodanie pozostałych składników i dalsze gotowanie. Radomszczańska zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych 21 grudnia 2009.

 Polecamy przepis na pyszną zupę

ZALEWAJKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I TWAROGIEM

Składniki:

  • kurczak wędzony 0,4 kg
  • marchew 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • por 1/4 szt.
  • seler 1/5 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • grzyby suszone 0,01 kg
  • ziemniaki 0,1 kg
  • zakwas żurkowy 0,25 l
  • śmietana 30% 0,25 l
  • ser biały 0,1 kg
  • majeranek świeży 1/6 szt.
  • sól pieprz majeranek do smaku

 

Przygotowanie:

włoszczyznę oczyść obierz i pokrój na duże kawałki . cebulę oczyść nie obieraj. Czosnek pozostaw w łupinach. Do garnka włóż kurczaka, włoszczyznę, cebulę, czosnek i grzyby. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godz. przelej wywar przez sito do innego garnka. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę i ugotuj w wywarze z dodatkiem majeranku. Gdy ziemniaki są miękkie dodaj żur i gotuj jeszcze kilka minut. Poczekaj aż zupa lekko przestygnie, zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę, i pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Podgrzej zupę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pokruszonym twarogiem i świeżym majerankiem

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.