KUCHNIA KASZUBSKA

 

 

Kuchnia kaszubska składa się głównie z dań rybnych. Łatwy dostęp do zbiorników wodnych zarówno ryb słono jak i słodkowodnych, sprawił, że stały się one głównym składnikiem tej kuchni. Potrawy rybne urozmaicano spożywając je z warzywami, ziemniakami lub chlebem. W kuchni kaszubskiej poza rybami sporą popularnością cieszy się drób, głównie gęsi.
Kolejne zajęcia dla pierwszej grupy projektowej to kulinarna podróż po Kaszubach właśnie. 28 października przygotowywali tradycyjne potrawy tego regionu Polski. na talerzach znalazły się:
  • biała polewka, czyli aromatyczna zupa rybna
  • ferkase podawane
  • plince – kaszubskie placki ziemniaczane stanowią bazę do bardziej wyszukanych potraw albo jedzone są prosto z patelni na słono albo na słodko. Wpisano je na listę potraw tradycyjnych.

 

Proponujemy przepis na pyszne kaszubskie placki ziemniaczane.

PLINCE

SKŁADNIKI:

– 600 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
– 1 spore jabłko
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól (około ½ łyżeczki)
Ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich otworach. Wyłożyć na gęste sito i odcisnąć sok. Można też sok odcisnąć zawijając ziemniaki w ściereczkę. Do odciśniętych z soku ziemniaków zetrzeć jabłko (na tarce o dużych oczkach). Dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać wszystko łyżką. Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną i cukrem.

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.