KUCHNIA MAZOWIECKA

 

Kuchnią mazowiecką rozpoczęliśmy cykl spotkań z  kulinarnymi rarytasami regionów Polski . Mazowsze jest dawną krainą puszczańską. Ziemie tu przeważnie lekkie, często piaski – natomiast w lasach zwierzyny, grzybów, jagód, ryb nigdy nie brakowało, co znalazło odbicie w Mazowieckiej kuchni. A więc od potraw z kartofli i kaszy gryczanej do bażantów i cietrzewi. W sobotę 7 października pierwsza grupa projektowa przygotowała zupę parzymordę , schab spod Radziejowic z sosem grzybowo śliwkowym , brokuły a la szpinak  oraz babkę kurpiowską w wersji mini.

Polecany przepis na schab spod Radziejowic.

SCHAB SPOD RADZIEJOWIC

składniki :

0,5 kg schabu

0,1 kg smalcu

2-3 śliwki suszone

Wino czerwone wytrawne 0,2 l

Włoszczyzna ( marchewka, pietruszka por, seler –ok. .0,2 kg )

łyżka miodu

0,02 kg borowików suszonych

Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka do smaku

Schab:

Mięso myjemy, przyprawiamy i rumienimy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do brytfanny i zapiekamy w piekarniku, polewając bulionem bądź winem czerwonym. Miękki schab kroimy na plastry i polewamy sosem.

Sos śliwkowo-grzybowy:

Warzywa obieramy wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu. Grzyby moczymy, a następnie kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w kostkę.

Na delikatnym wywarze warzywnym dusimy grzyby. Pod koniec duszenia dodajemy suszone śliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

SMACZNEGO.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.