Kuchnia kaszubska

 

Kuchnia kaszubska ponownie była tematem zajęć, które odbyły się 29 kwietnia 2017 r. Uczniowie przyrządzili:

  • zupę rybną z pulpecikami z dorady,
  • gęś po kaszubsku z sosem rokitnikowo – pigwowym z kluseczkami
  • sernik kaszubski z ziemniaków i sera

 

GĘŚ PO KASZUBSKU Z SOSEM ROKITNIKOWO – PIGWOWYM

SKŁADNIKI:

3 gęsie udka 800g, 1 szklanka domowego rosołu, 1/2 szklanki . soku pomarańczowego 2 łyżeczki rokitnika 2 łyżeczki pigwy 1 łyżeczka miodu rzepakowego 3 łyżeczki musu jabłkowego 3 łyżeczki majeranku 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 ugotowane buraczki 1 łyżeczka sosu balsamicznego gęsi smalec do smażenia domowe kopytka

 

SPOSÓB WYKONANIA: Umyte i osuszone udka ,nacieramy solą, majerankiem, pieprzem. Obkładamy plasterkami  czosnku, dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. Gęsie udka smażymy na patelni na smalcu na złoty kolor. Następnie układamy je w garnku, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem. W trakcie duszenia dodajemy miód, majeranek. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy konfiturę z pigwy, rokitnika oraz mus jabłkowy, jeszcze chwilę dusimy około 5 minut. Wyjmujemy udka. Sos miksujemy i doprawiamy solą   i pieprzem. Buraczki ugotowane kroimy w plastry układamy na talerzu, skrapiamy sosem balsamicznym. Dodajemy udka oraz podsmażone na maśle domowe kopytka.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.