kuchnia mazowiecka

4 MARCA 2017 ODBYŁY SIĘ OSTATNIE ZAJĘCIA Z KUCHNI MAZOWIECKIEJ. TYM RAZEM BYŁO PROSTO, ALE JAK ZWYKLE SMACZNIE. PRZYRZĄDZILIŚMY:

  • ŚLEDZIA PO WARSZAWSKU,
  • JARCZMARCZNE ŻEBERKA Z KARZĄ GRYCZANĄ PALONĄ,
  • NA DESER LEGUMINĘ Z SOSEM TRUSKAWKOWYM .

ZAJĘCIA ZAKOŃCZYŁ TEST PODSUMOWUJĄCY TEMATYKĘ KUCHNI NASZEGO REGIONU. WSZYSTKIM UCZESTNIKOM GRATULUJEMY DUŻEJ WIEDZY.

20170304_11581220170304_11513320170304_11580420170304_11495220170304_11492920170304_114401

 

20170304_11490720170304_11535420170304_114225

 

ŚLEDŹ PO WARSZAWSKU

Składniki:

Filety śledziowe 2 szt.

Cebula 1 szt.

Groszek zielony 2 łyżki

Pieczarki marynowane 4 szt.

Jabłko 1 szt.

Ogórek ¼ szt.

Jaja 2 szt.

Majonez 2 łyżki

Koper ¼ pęczka

Bagietka 2 szt.

Sok z cytryny, sól pieprz.

Przygotowanie:

Filet śledziowy moczymy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy wrzątkiem. Do wystudzonej cebuli ścieramy jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki kroimy w drobną kostkę łączymy z groszkiem pieczarkami cebulą i majonezem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyty ogórek kroimy w grube plastry, na nim układamy gruby plaster jaja, kawałek wymoczonego śledzia i przykrywamy sosem. Dekorujemy koprem. Podajemy z grzanką z bagietki

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.