4 MARCA 2017 ODBYŁY SIĘ OSTATNIE ZAJĘCIA Z KUCHNI MAZOWIECKIEJ. TYM RAZEM BYŁO PROSTO, ALE JAK ZWYKLE SMACZNIE. PRZYRZĄDZILIŚMY:
- ŚLEDZIA PO WARSZAWSKU,
- JARCZMARCZNE ŻEBERKA Z KARZĄ GRYCZANĄ PALONĄ,
- NA DESER LEGUMINĘ Z SOSEM TRUSKAWKOWYM .
ZAJĘCIA ZAKOŃCZYŁ TEST PODSUMOWUJĄCY TEMATYKĘ KUCHNI NASZEGO REGIONU. WSZYSTKIM UCZESTNIKOM GRATULUJEMY DUŻEJ WIEDZY.
ŚLEDŹ PO WARSZAWSKU
Składniki:
Filety śledziowe 2 szt.
Cebula 1 szt.
Groszek zielony 2 łyżki
Pieczarki marynowane 4 szt.
Jabłko 1 szt.
Ogórek ¼ szt.
Jaja 2 szt.
Majonez 2 łyżki
Koper ¼ pęczka
Bagietka 2 szt.
Sok z cytryny, sól pieprz.
Przygotowanie:
Filet śledziowy moczymy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy wrzątkiem. Do wystudzonej cebuli ścieramy jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki kroimy w drobną kostkę łączymy z groszkiem pieczarkami cebulą i majonezem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyty ogórek kroimy w grube plastry, na nim układamy gruby plaster jaja, kawałek wymoczonego śledzia i przykrywamy sosem. Dekorujemy koprem. Podajemy z grzanką z bagietki