Aktualności


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Znalezione obrazy dla zapytania święta grafika

Serdeczne życzenia wielu radosnych doznań z okazji Świąt Bożego Narodzenia, wszystkiego co najlepsze w każdym dniu nadchodzącego Nowego Roku!

Zmiany w harmonogramie


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Drodzy uczestnicy projektu. Zachęcamy do zapoznania się ze zmianami w harmonogramie.

WARSZTAT SERWOWANIA POTRAW


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

W sobotę 16 i 30 listopada dwie pierwsze grupy projektowe realizowały zajęcia z serwowania potraw. Oprócz pokazu technik aranżacji potraw na talerzu uczestnicy mogli potrenować carving czyli wykonanie ozdób z warzyw i owoców. Poniżej przykłady popisów kreatywności uczniów.

Zajęcia z kuchni europejskich


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Kolejne zajęcia z kuchni hiszpańskiej i węgierskiej za nami. Poniżej kilka fotek z potrawami które powstały w ramach zajęć.

 

Empanadas

Ciasto: 250 g mąki pszennej

1 szczypta soli

80 ml oliwy z oliwek

80 ml wody

mąka (do posypania blatu)

bulion wołowy (do posmarowania brzegów ciasta)

1 żółtko zmieszane z wodą (do posmarowania wierzchu empanadas)

Farsz: olej rzepakowy

2 cebule, posiekane

200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

50 g zielonych oliwek bez pestek, posiekanych

1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku

3 pomidory pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę

5 łyżek bulionu wołowego

1 jajko ugotowane na twardo, posiekane

50 g sera manchego, startego na tarce

1 pęczek natki pietruszki, umytej, posiekanej

sól, świeżo mielony pieprz

Sałatka

6 pomarańczy, sparzonych, wyszorowanych, podzielonych na segmenty

2 łyżki soku z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej

3 cytryny, sparzone i wyszorowane, podzielone na segmenty

1 łyżka soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej

1 łyżka octu winnego, sól, pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie miksu sałat, umytych

4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki

80 g kiełbasy chorizo

3 szalotki pokrojone w piórka

1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

4-5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub jamón serrano pokrojonych w paseczki

 

Empanadas

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek. Składniki miksujemy, stopniowo dodając do nich wodę. Ciasto przekładamy na deskę do krojenia, ugniatamy rękoma. Z ciasta formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok (w temperaturze pokojowej na ok. 30-40 minut).

Farsz

  1. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej rzepakowy. Na patelnię wrzucamy posiekane cebule, mieszamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy, mieszając mięso widelcem.
  2. Do podsmażonego mięsa mielonego dodajemy posiekane oliwki i doprawiamy słodką czerwoną papryką. Całość smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory oraz 5 łyżek bulionu.
  3. Składniki dusimy, cały czas mieszając. Do prawie zredukowanego farszu dodajemy posiekane jajko. Mieszamy. Farsz zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki. Do farszu dodajemy starty ser manchego, cały czas mieszając. Do farszu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Empanadas

  1. Na blacie posypanym odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia wycinamy z ciasta krążki na pierogi. Krążki nieco rozwałkowujemy, brzegi smarujemy odrobiną bulionu. Środek delikatnie nadziewamy przestudzonym farszem i zamykamy brzegi. Zaklejamy, dociskając ząbki widelca do brzegów pierożka.
  2. Przygotowane empanadas układamy na kratce wyłożonej pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem zmieszanym z wodą.
  3. Empanadas wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
  4. Sałatka

    Aby przygotować sos winegret, do miski wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy niewielką ilość octu winnego. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszając, dodajemy oliwę.

    Jak podawać

    Na talerzu układamy miks sałat, na sałacie układamy ćwiartki jajek, segmenty z pomarańczy i cytryny oraz talarki chorizo. Sałatę posypujemy piórkami szalotki, posiekanym czosnkiem, dodajemy paski z szynki szwarcwaldzkiej lub jamón serrano. Polewamy sałatkę sosem winegret. Gorące empanadas układamy na sałatce.

Zajęcia w projekcie


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292
INNOWACJE logo duże
Drodzy uczniowie

Zapraszamy na zajęcia z kuchni hiszpańskiej i węgierskiej w sobotę 19 października 2019 o godzinie 9:00 /grupa I i II/

ZACHĘCAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z PIERWSZĄ WERSJĄ HARMONOGRAMU.


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

PONIŻEJ PRZEDSTAWIAMY ZAKODOWANĄ LISTĘ UCZNIÓW, KTÓRZY ZAKWALIFIKOWALI SIĘ DO II EDYCJI PROJEKTU. ZACHĘCAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z HARMONOGRAMEM ZAJĘĆ

LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH DO UDZIAŁU W  PROJEKCIE

„Innowacje w gastronomii”

LP Nr formularza zgłoszeniowego ucznia/uczennicy LP Nr formularza zgłoszeniowego ucznia/uczennicy
1 10ke 33 46br
2 12ke 34 47br
3 20ke 35 48br
4 21ke 36 49br
5 11ke 37 50br
6 15ke 38 51br
7 13ke 39 52br
8 16ke 40 53br
9 17ke 41 54br
10 18ke 42 55br
11 19ke 43 56br
12 28ke 44 1keb
13 27ke 45 2keb
14 26ke 46 3keb
15 25ke 47 4keb
16 24ke 48 5keb
17 23ke 49  
18 22ke 50  
19 14ke 51  
20 33br 52  
21 34br 53  
22 35br 54  
23 36br 55  
24 37br 56  
25 38br 57  
26 39br 58  
27 40br 59  
28 41br 60  
29 42br 61  
30 43br 62  
31 44br 63  
32 45br 64  

Rekrutacja


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

PROWADZIMY NABÓR DO II EDYCJI PROJEKTU INNOWACJE W GASTRONOMII.

 Poniżej kilka istotnych informacji o projekcie

KUCHNIE EUROPEJSKIE – 19 UCZNIÓW KLAS 2 TECHNIKUM – w zawodzie technik żywienia i

usług gastronomicznych, 5 uczniów KLAS  – BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA –  w zawodzie kucharz

ZAJĘCIA ROZWIJAJĄCE:

  • – zajęcia warsztatowe – KUCHNIE EUROPEJSKIE – 120 godzin- czyli 20 spotkań po 6 godzin – zajęcia odbywają się w soboty od godziny 9:00 w pracowniach technologicznych. Dla uczestników przygotowane są skrypty do zajęć, zestaw książek z zakresu kuchni francuskiej, włoskiej, węgierskiej i hiszpańskiej, produkty do wykonania ćwiczeń. Na zakończenie zajęć / koniec maja początek czerwca/ konkurs kulinarny- kuchnie europejskie.
  • – staż u regionalnego pracodawcy w wymiarze 150 godzin. Planowany termin realizacji 4 luty/2 marca 2019 r. Po zakończonym stażu uczestnicy otrzymują stypendium stażowe w wysokości 1800 zł. Dodatkowo uczniowie wyposażani są w kompletny strój ochronny/bluza kucharska, osłonka, nakrycie głowy/.
  • – Warsztat serwowania potraw w wymiarze 8 godzin- prowadzony przez trenera zewnętrznego- zajęcia organizowane po godzinach lekcyjnych;
  • – Warsztat serwowania cocktaili w wymiarze 8 godzin – prowadzony przez trenera zewnętrznego- zajęcia organizowane po godzinach lekcyjnych;

KOMPETENCJE KLUCZOWE

  • – język obcy zawodowy – / angielski lub niemiecki / w wymiarze 30 godzin – prowadzony przez trenera nauczyciela szkoły – zajęcia organizowane po godzinach lekcyjnych;

BARMAN– 24 UCZNIÓW / pełnoletnich w dniu rozpoczęcia kursu barmańskiego/ z klas 3 TECHNIKUM – w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych(uczniowie w dniu rozpoczęcia zajęć barmańskich muszą mieć ukończone 18 lat).

ZAJĘCIA ROZWIJAJĄCE:

  • – kurs barmański I stopnia w wymiarze 40 godzin – prowadzony przez trenera zewnętrznego – zajęcia organizowane w bloku 4 x 10 godzin;
  • – Warsztat serwowania potraw w wymiarze 8 godzin- prowadzony przez trenera zewnętrznego- zajęcia organizowane po godzinach lekcyjnych;
  • – Warsztat serwowania cocktaili w wymiarze 8 godzin – prowadzony przez trenera zewnętrznego- zajęcia organizowane po godzinach lekcyjnych;
  • – Warsztat aranżacji drinków – w wymiarze 20 godzin – prowadzony przez trenera zewnętrznego – zajęcia organizowane w bloku 2 x 10 godzin;
  • – kurs obsługi oprogramowania rozliczeń barmańsko – kelnerskich – w wymiarze 40 godzin prowadzony przez trenera nauczyciela szkoły – zajęcia organizowane po zajęciach szkolnych.
  • – staż u regionalnego pracodawcy w wymiarze 150 godzin. Planowany termin realizacji 4 luty/2 marca 2019 r. Po zakończonym stażu uczestnicy otrzymują stypendium stażowe w wysokości 1800 zł. Dodatkowo uczniowie wyposażani są w kompletny strój ochronny/bluza kucharska, osłonka, nakrycie głowy/.

KOMPETENCJE KLUCZOWE

  • – język obcy zawodowy – / angielski lub niemiecki / w wymiarze 30 godzin – prowadzony przez trenera nauczyciela szkoły – zajęcia organizowane po godzinach lekcyjnych;

 

KAŻDY UCZESTNIK MUSI PRZEJŚĆ PEŁNĄ ŚCIEŻKĘ ZAPLANOWANYCH ZAJĘĆ BY UKOŃCZYĆ UDZIAŁ W PROJEKCIE

Informacje o regulaminie rekrutacji i uczestnictwa znajdziecie na stronie projektu

Rzeczywistość wirtualna w szkole


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Poniżej zamieszczamy dwa filmy prezentujące narzędzia do kształcenia zawodowego z wykorzystaniem VR, opracowanych w ramach projektu Projekt nr RPLD.11.03.01-10-0017/17 – Innowacje w Gastronomii, które mogą być wykorzystywane w trakcie zajęć zawodowych gastronomicznych i nie tylko.Poniżej zamieszczamy dwa filmy prezentujące do kształcenia zawodowego z wykorzystaniem VR, opracowanych w ramach projektu Projekt nr RPLD.11.03.01-10-0017/17 – Innowacje w Gastronomii, które mogą być wykorzystywane w trakcie zajęć zawodowych gastronomicznych i nie tylko.

KONKURS KULINARNY


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

KUCHNIA EUROPEJSKA-pod takim tytułem odbył się w dniach 21-22 maja 2019 roku konkurs kulinarny  Do rywalizacji stanęło 24 uczniów klas 2 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz. Konkurs był podsumowaniem pierwszej edycji projektu INNOWACJE W GASTRONOMII realizowanego w szkole od września 2018. Uczestnicy przyrządzali potrawy według własnych receptur z wykorzystaniem produktów wymienionych w regulaminie. Pracę podczas wykonania zadań konkursowych oceniało jury techniczne, natomiast efekty – dania konkursowe-jury degustacyjne.

W wyniku podsumowania zdobytych przez uczestników konkursu punktów, przyznano dwa 1 miejsca – Angelice Nalbandyan i Eryce Marcińczak, dwa 2 miejsca Karolinie Grzegorek i Kacprowi Kubiakowi oraz dwa 3 miejsca Natalii Ostalak i Żanecie Kotyni.

Jury przyznało również wyróżnienia dla Kingi Wielec, Emilii Mordaki, Kacpra Dąbrowskiego i Patrycji Żak. Gratulujemy.

Konkurs kulinarny


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Regulamin konkursu „Kuchnia europejska” organizowanego w ramach projektu „Innowacje w gastronomi”

  1. Organizator konkursu

Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica

w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Św. Antoniego 57/61

 

  1. Adresaci konkursu

Konkurs skierowany jest do uczestników projektu „Innowacje w gastronomi”, uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz branżowej szkoły I stopnia .w zawodzie kucharz

  1. Cel konkursu
  2. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kuchniach regionalnych.
  3. Aktualizowanie wiedzy i doskonalenie umiejętności zawodowych.
  4. Przyjmowanie odpowiedzialności za podejmowane zadania.
  5. Doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy, pomysłowości

i kreatywności uczniów.

  1. Planowanie i kierowanie pracą w celu wykonania przydzielonych zadań.
  2. Prezentacja umiejętności kulinarnych młodzieży uczestniczącej w projekcie.
  3. Zebranie przepisów i receptur potraw, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji;
  4. Budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych;
  5. Promocja lokalnego rynku, a także promocja inicjatyw lokalnych.
  1. Zasady konkursu

Etap I

  1. Uczestnik  konkursu ma za zadanie opracować recepturę na 3 porcje zakąski i dania głównego z dodatkami („Praca Konkursowa”) składającego  się z: polędwicy wieprzowej, dorady, krewetek oraz innych składników  zawartych w poniższym wykazie:

 

Lp Nazwa surowca Ilość na 3 porcje
1. Polędwiczka wieprzowa ok 250 g 1 szt.
2. Dorada świeża patroszona 0,33 kg
3. Krewetka gotowana 40/60 9 szt.
4. Cukinia 1/2 szt.
5. Szynka parmeńska lub panzetta plastry 4 szt.
6. Maliny świeże lub mrożone 0,1 kg
7. Ser gorgonzola 0,1 kg
8. Marchew 0,2 kg
9. Miód 0,05kg
10. Dynia 0,15 kg
11. Migdały 0,1 kg
12. Pomarańcze czerwone 2 szt.
13. Ziemniaki młode 0,3 kg
14. Wino białe wytrawne 0,2 l
15. Wino czerwone wytrawne 0,2 l
16.  Szparagi świeże ½ pęczka
17. Drożdże 0,03 kg
18. Papryka czerwona 0,15 kg
19. Avocado 1 szt.
20. Ryż 0,1kg
21. Papryczka chili 1 szt.
22. Cytryna 0,5 szt.
23. Limonka 0,5 szt
24. Bazylia świeża 0,5 szt.
25. Rukola ¼ szt.
26. Czosnek ¼ szt.
27. Cebula 0,1 kg
28. Por ¼ szt.
29. Mąka pszenna 0,3 kg
30. Oliwa 0,1 l
31. Masło 0,05 kg
32. Śmietanka kremowa  30% 0,1 l
33. Jaja 3szt.
34. Koper ¼  szt.
35. Zielona pietruszka ¼  szt.
36. Drożdże suszone 1 szt.
37. Tymianek suszony, sól, pieprz czarny, rozmaryn suszony, do smaku
38. Miniliście :groszek zielony, słonecznik, kwiaty jadalne do dekoracji

 

 

Etap II – finał

  1. Finał Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Św. Antoniego 57/61, w dniu 21 i 22 maja 2019 w godzinach 9:00 – 14:00.
  2. Konkurs rozpisany jest na dwie tury. Do każdej z nich przystąpi 12 uczniów.
  3. W dniu 7 maja 2018 r. odbędzie się losowanie terminu przez uczestników konkursu :I tura 21.05. II tura 22.05.2018 r.
  4. Ogłoszenie wyników Finału Konkursu odbywać się będzie po każdej turze konkursowej tj.: 21 i 22 maja 2019. w sali 1.2
  5. Organizator zapewni każdemu z Uczniów biorących udział w finale konkursu: wyposażenie stanowiska kulinarnego o takim samym standardzie, na które składać się będzie kuchnia gazowa z piekarnikiem elektrycznym, stół roboczy, zlewozmywak jednokomorowy wraz ze stołem odstawczym oraz drobny sprzęt potrzebny do wykonania pracy konkursowej( noże, deski, tarki, patelnie, rondle, garnki itp.) oraz zastawę (talerze do prezentacji), zestaw produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania pracy konkursowej.
  6. W ogólnej dyspozycji pozostaną: piec konwekcyjno-parowy, mikser planetarny, lodówka, blender.
  7. Podczas Finału każdy Uczeń zobowiązany jest przygotować danie konkursowe składające się z zakąski i dania głównego („Praca konkursowa”), w liczbie po 3 (trzy) porcje, z wykorzystaniem przygotowanych produktów .
  8. Czas przygotowania Pracy konkursowej przez dany Zespół Uczniów w Finale Konkursu nie może przekraczać 2 godziny, licząc od momentu rozpoczęcia przygotowywania Pracy konkursowej przez Uczniów do momentu ustawienia przez nich po 3 (trzy) przygotowane porcje Pracy konkursowej na ladzie ekspozycyjnej. Uczniom, którzy nie zdążą przygotować Pracy konkursowej w ww. czasie, przygotowanie Pracy konkursowej zostanie przerwane i Praca konkursowa tych Zespołów zostanie oceniona w stopniu, w jakim została przygotowana do tego momentu.
  9. Podczas Finału Konkursu Zespoły Uczniów zajmują wskazane przez Organizatora stanowiska.
  10. Każdy Zespół Uczniów otrzyma 10 (dziesięć) minut przed rozpoczęciem przygotowywania Pracy konkursowej na  zaznajomienie się z wyposażeniem stoiska kulinarnego.
  11. Przy wyborze zwycięzców Konkursu Jury będzie brało pod uwagę oryginalność, wygląd i smak Pracy konkursowej oraz technikę przygotowania.
  12. Decyzje podejmowane przez Jury są ostateczne i nie przysługują od nich żadne odwołania.

5 Postanowienia końcowe

  1. Organizator zastrzega sobie prawo fotografowania Prac konkursowych w trakcie ich wykonywania i po ich wykonaniu oraz wykorzystywania powstałych zdjęć we wszystkich materiałach reklamowych.
  2. Z chwilą wydania nagród na Organizatora przechodzą autorskie prawa majątkowe do przepisów (receptur), opracowanych przez nagrodzone Zespoły Uczniów, na podstawie, których zostały przygotowane nagrodzone Prace konkursowe.

Do góry

Facebook