Aktualności

Konkurs kulinarny


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

16 i 17 września 2020 odbył się konkurs  pt „KUCHNIA EUROPEJSKA” będący zwieńczeniem zajęć w projekcie  i jednocześnie sprawdzianem umiejętności kulinarnych uczestników zajęć kulinarnych.

Zadanie polegało na przygotowaniu trzech porcji przystawki lub zupy oraz dania głównego. Składnikami wiodącymi były filet z łososia oraz schab.

Ocenie podlegały min.stopień wykorzystania produktów, zachowanie prawidłowych technik kulinarnych, powiązania z kuchnia europejską, kreatywność, prezentacja i ogólne wrażenia smakowe. Spośród uczestników wyłoniono zwycięzców.

1 miejsce

Małgorzata Podwysocka

Zuzanna Wójciak

2 miejsce

Natalia Madej

Szymon Skoneczny

3 miejsce

Milena Wieczorek

Klaudia Kmiecik

ZWYCIĘZCOM GRATULUJEMY I ŻYCZYMY DALSZYCH SUKCESÓW W POSZUKIWANIU KULINARNYCH INSPIRACJI.

Ostatnie zajęcia w projekcie


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Drodzy Uczniowie

Zachęcamy do zapoznania się z harmonogramem ostatnich już zajęć zaplanowanych na wrzesień 2020. Przypominamy również grupie I i II o zbliżającym się konkursie kulinarnym. Liczymy na wasze wyczucie smaku i kreatywność. Życzymy powodzenia.

KONKURS


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

WITAJCIE

WE WRZEŚNIU POSTARAMY SIĘ ZREALIZOWAĆ OSTATNIE ZAJĘCIA Z KUCHNI EUROPEJSKICH. TYMCZASEM PRZEKAZUJEMY WAM REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO. BYĆ MOŻE WAKACJE BĘDĄ CZASEM POSZUKIWANIA INSPIRACJI KULINARNYCH, KTÓRE WYKORZYSTACIE W SWOICH POPISACH.

Regulamin konkursu „Kuchnia europejska” organizowanego w ramach projektu „Innowacje w gastronomi”

  1. Organizator konkursu

Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica

w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Św. Antoniego 57/61

 

  1. Adresaci konkursu

Konkurs skierowany jest do uczestników projektu „Innowacje w gastronomi”, uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz branżowej szkoły I stopnia .w zawodzie kucharz

  1. Cel konkursu
  2. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kuchniach europejskich.
  3. Aktualizowanie wiedzy i doskonalenie umiejętności zawodowych.
  4. Przyjmowanie odpowiedzialności za podejmowane zadania.
  5. Doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy, pomysłowości

i kreatywności uczniów.

  1. Planowanie i kierowanie pracą w celu wykonania przydzielonych zadań.
  2. Prezentacja umiejętności kulinarnych młodzieży uczestniczącej w projekcie.
  3. Zebranie przepisów i receptur potraw, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji;
  4. Budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych;
  5. Promocja lokalnego rynku, a także promocja inicjatyw lokalnych.

 

 

  1. Zasady konkursu

Etap I

  1. Uczestnik  konkursu ma za zadanie opracować recepturę na 3 porcje zakąski lub zupy i trzy porcje dania głównego z dodatkami („Praca Konkursowa”) składającego  się ze schabu, fileta z łososia, krewetek oraz innych składników  zawartych w poniższym wykazie:

 

Lp Nazwa surowca Ilość na 3 porcje
1. Schab b/k 0,4 kg
2. Filet z łososia 0,4 kg
3. Krewetka gotowana 40/60 9 szt.
4. Cukinia 1/2 szt.
5. Szynka parmeńska lub panzetta plastry 4 szt.
6. Maliny świeże lub mrożone 0,1 kg
7. Ser gorgonzola 0,1 kg
8. Gruszka 2 szt.
9. Marchew 0,2 kg
10. Miód 0,05kg
11. Dynia 0,15 kg
12. Migdały 0,1 kg
13. Ziemniaki młode 0,3 kg
14. Wino białe wytrawne 0,2 l
15. Wino czerwone wytrawne 0,2 l
16.  Szparagi świeże ½ pęczka
17. Pomidory 0,3 kg
18. Papryka czerwona 0,15 kg
19. Oliwki ½ sł.
20. Ryż arborio 0,1kg
21. Papryczka chili 1 szt.
22. Cytryna 0,5 szt.
23. Limonka 0,5 szt
24. Bazylia świeża 0,5 szt.
25. Rukola ¼ szt.
26. Czosnek ¼ szt.
27. Cebula 0,1 kg
28. Por ¼ szt.
29. Mąka pszenna 0,3 kg
30. Oliwa 0,1 l
31. Masło ¼ kostki
32. Śmietanka kremowa  30% 0,1 l
33. Jaja 3szt.
34. Koper ¼  szt.
35. Zielona pietruszka ¼  szt.
36. Drożdże suszone 1 szt.
37. Bagietka 0,5 szt.
38. Tymianek suszony, papryka czerwona mielona, sól, pieprz czarny, rozmaryn świeży, mięta świeża do smaku

 

 

Etap II – finał

  1. Finał Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Św. Antoniego 57/61, w dniu 16-17 września 2020 w godzinach 9:00 – 14:00.
  2. Konkurs rozpisany jest na dwie tury. Do każdej z nich przystąpi 12 uczniów.
  3. W dniu 5 września 2020 r. odbędzie się losowanie terminu przez uczestników konkursu :I tura 16.09.2020 r. II tura 16.09.2020r.
  4. Ogłoszenie wyników Finału Konkursu odbywać się będzie po każdej turze konkursowej tj.: 16-17 września 2020 w sali 1.2
  5. Organizator zapewni każdemu z Uczniów biorących udział w finale konkursu: wyposażenie stanowiska kulinarnego o takim samym standardzie, na które składać się będzie kuchnia gazowa z piekarnikiem elektrycznym, stół roboczy, zlewozmywak jednokomorowy wraz ze stołem odstawczym oraz drobny sprzęt potrzebny do wykonania pracy konkursowej( noże, deski, tarki, patelnie, rondle, garnki itp.) oraz zastawę (talerze do prezentacji), zestaw produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania pracy konkursowej.
  6. W ogólnej dyspozycji pozostaną: piec konwekcyjno-parowy, mikser planetarny, lodówka, blender.
  7. Podczas Finału każdy Uczeń zobowiązany jest przygotować danie konkursowe składające się z zakąski lub zupy i dania głównego („Praca konkursowa”), w liczbie po 3 (trzy) porcje, z wykorzystaniem przygotowanych produktów .
  8. Czas przygotowania Pracy konkursowej przez dany Zespół Uczniów w Finale Konkursu nie może przekraczać 2 godziny, licząc od momentu rozpoczęcia przygotowywania Pracy konkursowej przez Uczniów do momentu ustawienia przez nich po 3 (trzy) przygotowane porcje Pracy konkursowej na ladzie ekspozycyjnej. Uczniom, którzy nie zdążą przygotować Pracy konkursowej w ww. czasie, przygotowanie Pracy konkursowej zostanie przerwane i Praca konkursowa tych Zespołów zostanie oceniona w stopniu, w jakim została przygotowana do tego momentu.
  9. Podczas Finału Konkursu Zespoły Uczniów zajmują wskazane przez Organizatora stanowiska.
  10. Każdy Zespół Uczniów otrzyma 10 (dziesięć) minut przed rozpoczęciem przygotowywania Pracy konkursowej na  zaznajomienie się z wyposażeniem stoiska kulinarnego.
  11. Przy wyborze zwycięzców Konkursu Jury będzie brało pod uwagę oryginalność, wygląd i smak Pracy konkursowej oraz technikę przygotowania.
  12. Decyzje podejmowane przez Jury są ostateczne i nie przysługują od nich żadne odwołania.

5 Nagrody w konkursie

  1. Każdy z uczestników Finału otrzyma dyplom uczestnictwa w konkursie .
  2. I miejsce, II miejsce i III miejsce w finale : nagrody rzeczowe

6 Postanowienia końcowe

  1. Organizator zastrzega sobie prawo fotografowania Prac konkursowych w trakcie ich wykonywania i po ich wykonaniu oraz wykorzystywania powstałych zdjęć we wszystkich materiałach reklamowych.
  2. Z chwilą wydania nagród na Organizatora przechodzą autorskie prawa majątkowe do przepisów (receptur), opracowanych przez nagrodzone Zespoły Uczniów, na podstawie, których zostały przygotowane nagrodzone Prace konkursowe.

Wakacje


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Wszystkim uczestnikom i trenerom projektu dziękujemy za tegoroczną współpracę. Życzymy bezpiecznego wypoczynku.

WIDZIMY SIĘ WE WRZEŚNIU

Zajęcia z kuchni


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Czerwiec mija a wraz z nim kończą się zajęcia zaplanowane na ten rok szkolny. Mimo, iż żyjemy w czasie pandemii udało się nam zrealizować zajęcia z kuchni europejskiej – przy zachowaniu reżimu sanitarnego. Przygotowaliśmy potrawy kuchni węgierskiej, francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej. oto krótka fotorelacja.

Zajęcia z kuchni europejskich


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Witajcie

Obostrzenia związane z covid -19 zostały ograniczone. Podjęliśmy decyzję o wznowieniu zajęć w projekcie. Nadal obowiązuje nas rygor sanitarny, więc musimy pamiętać o bezpieczeństwie swoim jak i koleżanek i kolegów. Zachęcamy do zapoznania się z wytycznymi umieszczonymi na stronie szkoły. Poniżej przedstawiamy grafik spotkań. Został także zaktualizowany harmonogram zajęć w projekcie. Zachęcamy do zapoznania się z nowymi informacjami.

Data Grupa I Grupa II
2.06.2020 J.Bartosik – kuchnia francuska J.Dziuba- kuchnia włoska
3.06.2020 J.Dziuba – kuchnia włoska J.Bartosik – kuchnia francuska
4.06.2020 J.Bartosik – kuchnia francuska R.Olejnik- kuchnia hiszpańska
5.06.2020 R.Olejnik – kuchnia hiszpańska J.Bartosik – kuchnia francuska
16.06.2020 J.Bartosik – kuchnia francuska A.Kostanek -kuchnia węgierska
17.06.2020 A.Kostanek – kuchnia węgierska J.Bartosik – kuchnia francuska
18.06.2020 R.Olejnik- kuchnia hiszpańska J.Dziuba- kuchnia włoska
19.06.2020 J.Dziuba- kuchnia włoska A.Kostanek- -kuchnia węgierska

Zajęcia startują  od godziny 9:00

KURS BARMAŃSKI


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

23 LUTEGO ZAKOŃCZYŁ SIĘ KURS BARMAŃSKI PROWADZONY W RAMACH PROJEKTU DLA III i IV GRUPY.  TRUD SIĘ OPŁACIŁ. NOWO ZDOBYTE UMIEJĘTNOŚCI Z PEWNOŚCIĄ BĘDĄ ATUTEM W  PRZYSZŁEJ PRACY ZAWODOWEJ. GRATULUJEMY

KUCHNIE EUROPEJSKIE


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

W SOBOTĘ 1 LUTEGO ODBYŁY SIĘ ZAJĘCIA DLA I i II GRUPY PROJEKTOWEJ Z KUCHNI WŁOSKIEJ I FRANCUSKIEJ. JAK ZWYKLE BYŁO SMACZNIE I KOLOROWO. POLECAMY PRZEPIS NA ZDROWĄ POTRAWĘ Z WARZYW CZYLI:

WARZYWNY GULASZ PROWANSALSKI.

Normatyw surowcowy:

  • 200 g bakłażana
  • 200 g cukinii
  • 3 szt. papryki (zielona, żółta, czerwona)
  • 200 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 7 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 bagietka
  • 100 g masła

Wykonanie:

Warzywa umyć i oczyścić. Bakłażan pokroić w kostkę i posolić. Cukinię pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć, umyć i pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać, a czosnek wycisnąć przez praskę. Zioła umyć, osączyć na ręczniku papierowym i bardzo drobno posiekać. Pokrojony bakłażan osączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć bakłażana. Wyjąć, dolać 2 łyżki oliwy podsmażyć cukinię, a później w ten sam sposób paprykę. W pozostałym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Warzywa ułożyć warstwami w garnku, zaczynając i kończąc bakłażanem. Każdą z warstw posypać solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem i ziołami. Dusić pod przykryciem 20 min na małym ogniu – nie mieszając.

KUCHNIE


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Kolejne zajęcia z kuchni europejskich. W sobotę 11 stycznia przyrządzaliśmy specjały kuchni francuskiej i włoskiej.

Na całym świecie francuska kuchnia kojarzona jest z doskonałymi winami, aromatycznymi serami oraz słynnymi żabimi udkami. Chociaż w stereotypie Francuza zajadającego się żabimi udkami jest nieco przesady, to jednak nie da się nie zauważyć, że skorupiaki, mięczaki i inne owoce morza często lądują na talerzu francuskiego smakosza. Jednak francuska kuchnia to nie tylko charakterystyczne dania. To przede wszystkim bogaty i zróżnicowany zbiór technik ich przyrządzania. Aby zasłużyć na miano francuskiego kucharza trzeba nauczyć się pieczenia, smażenia na głębokim tłuszczu i podsmażania, pieczenia i grillowania, duszenia, gotowania na wolnym ogniu, a także opanować bardziej wyrafinowane techniki, takie jak gotowanie w próżni. Kolejnym znakiem rozpoznawczym francuskiej kuchni jest wysoka jakość i idealna świeżość składników.

staże


Warning: Undefined variable $post in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/artekn/ftp/iwg/wp-content/plugins/new-facebook-like-share-follow-button/new-facebook-like-share-follow-button.php on line 292

PIERWSZA TURA STAŻY U REGIONALNYCH PRACODAWCÓW ROZPOCZĘŁA SIĘ 2 STYCZNIA 2020 I POTRWA DO 31 STYCZNIA 2020. UCZESTNICY PROJEKTU REALIZUJĄ PROGRAM STAŻU W WIELU POPULARNYCH LOKALACH I HOTELACH. PRZEDSTAWIAMY KRÓTKĄ FOTORELACJĘ Z HOTELU MOLO W SMARDZEWICACH. TYM RAZEM UCZESTNICY PROJEKTU SZLIFUJĄ UMIEJĘTNOŚCI BARISTYCZNE

Do góry

Facebook