kuchnia europejska

Ostatnie zajęcia z kuchni węgierskiej odbyły się w sobotę 27 kwietnia 2019.

Danie główne- zapiekane Lecso z sadzonymi jajami, podawane z langoszami
Deser – gruszki kardynalskie skąpane w
Egri bikavér

 

Gruszki kardynalskie skąpane w Egri bikavér – trzy porcje

składniki:

  • Gruszki 3 szt. ( średnie, twarde, jednakowej wielkości)
  • Egri bikavér 0,5 L (czerwone wytrawne)
  • Miód pszczeli , wielokwiatowy 200g
  • Cynamon 1 laska
  • Goździki 6 szt.
  • Kardamon 1 gwiazdka
  • Lody waniliowe 200 ml

opis przygotowania:

  • Gruszki obrać, pozostawiając szypułki, od spodu owocu drążarką wydrążyć gniazda nasienne, owoce zabezpieczyć przed ciemnieniem;
  • W rondlu zagotować wino z miodem i rozkruszonymi przyprawami;
  • Gruszki gotować na małym ogniu do zmiany barwy, pozostawić w syropie winnym do ostygnięcia;
  • Deser porcjować do pucharków (owoc 1 szt. + 1/3 objętości pucharka płyny );
  • Deser dekorować gałką lodów waniliowych;

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.