Ostatnie zajęcia z kuchni węgierskiej odbyły się w sobotę 27 kwietnia 2019.
Danie główne- zapiekane Lecso z sadzonymi jajami, podawane z langoszami
Deser – gruszki kardynalskie skąpane w Egri bikavér
Gruszki kardynalskie skąpane w Egri bikavér – trzy porcje
składniki:
- Gruszki 3 szt. ( średnie, twarde, jednakowej wielkości)
- Egri bikavér 0,5 L (czerwone wytrawne)
- Miód pszczeli , wielokwiatowy 200g
- Cynamon 1 laska
- Goździki 6 szt.
- Kardamon 1 gwiazdka
- Lody waniliowe 200 ml
opis przygotowania:
- Gruszki obrać, pozostawiając szypułki, od spodu owocu drążarką wydrążyć gniazda nasienne, owoce zabezpieczyć przed ciemnieniem;
- W rondlu zagotować wino z miodem i rozkruszonymi przyprawami;
- Gruszki gotować na małym ogniu do zmiany barwy, pozostawić w syropie winnym do ostygnięcia;
- Deser porcjować do pucharków (owoc 1 szt. + 1/3 objętości pucharka płyny );
- Deser dekorować gałką lodów waniliowych;