Kuchnie europejskie

 

Kolejne zajęcia z kuchni włoskiej i węgierskiej zakończone. 6 kwietnia 2019 r. przyrządzaliśmy pyszności charakterystyczne dla tych rejonów Europy. Jak zwykle było smacznie. Polecamy prosty przepis na wytrawny placek, podobny nieco do pizzy.

 

Placek z Ligurii – Placek drożdżowy z ciasta podobnego do pizzy lub focaccii z pomidorami, cebulą i oliwkami

Składniki

  • 15 g drożdży instant lub 50 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Nadzienie

  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 6 filecików anchois
  • 12 czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 – 400 ml ciepłej wody. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 godziny.
  • Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
  • Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy, odsączone z zalewy fileciki anchois i oliwki.
  • Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika na półkę niżej niż połowa piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Skropić oliwą i podawać.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.