KUCHNIE

Kolejne zajęcia z kuchni europejskich. W sobotę 11 stycznia przyrządzaliśmy specjały kuchni francuskiej i włoskiej.

Na całym świecie francuska kuchnia kojarzona jest z doskonałymi winami, aromatycznymi serami oraz słynnymi żabimi udkami. Chociaż w stereotypie Francuza zajadającego się żabimi udkami jest nieco przesady, to jednak nie da się nie zauważyć, że skorupiaki, mięczaki i inne owoce morza często lądują na talerzu francuskiego smakosza. Jednak francuska kuchnia to nie tylko charakterystyczne dania. To przede wszystkim bogaty i zróżnicowany zbiór technik ich przyrządzania. Aby zasłużyć na miano francuskiego kucharza trzeba nauczyć się pieczenia, smażenia na głębokim tłuszczu i podsmażania, pieczenia i grillowania, duszenia, gotowania na wolnym ogniu, a także opanować bardziej wyrafinowane techniki, takie jak gotowanie w próżni. Kolejnym znakiem rozpoznawczym francuskiej kuchni jest wysoka jakość i idealna świeżość składników.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.