28 stycznia rozpoczęły się staże dla I i II grupy projektowej. Odbywają się one u regionalnych pracodawców. Program stażu obejmuje realizację zadań w różnych obszarach zakładu gastronomicznego. Kluczowe umiejętności jakie stażysta powinien posiąść w trakcie zajęć to min.:
1. Rozpoznanie usług świadczonych przez zakłady gastronomiczne;
2. Przygotowywanie oferty usług gastronomicznych; 3. Planowanie działań związanych z promocją usług gastronomicznych; 4. Określanie wpływu układu funkcjonalnego pomieszczeń zakładu gastronomicznego na organizację pracy; 5. Umiejętność opracowywania kart menu; 6. Znajomość Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point); 7. Przestrzeganie procedur i stosowanie instrukcji stanowiskowych systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; 8. Stosowanie programów komputerowych wspomagających rozliczanie usług |