Nowy rok rozpoczął się w projekcie zajęciami z kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Młodzi kucharze przyrządzili:
- crème avocats soupe concombre – kremową zupę ogórkową z awokado;
- gratin de choufleur avec une chapelure aux noisettes – zapiekankę kalafiorową pod chrupiącą orzechową skórką;
- tartalettes aux framboises et amandes – tartaletki z malinami i migdałami- z kuchni francuskiej
- tortilla de patatas z chorizos;
- dorada al horno;
- papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki) z sosami mojo rojo i mojo verde;
- churros con chocolate – z kuchni hiszpańskiej.
Polecamy przepis na pyszną zupę rodem z Francji.
Ćwiczenie nr 3
CRÈME AVOCATS SOUPE CONCOMBRE [ czyt. krem avokat sup konkombr]- KREMOWA ZUPA OGÓRKOWA Z AWOKADO
Normatyw surowcowy:
- 2 górki
- 1 por
- 1 awokado
- 1 litr jarzynowego bulionu
- 125 ml śmietanki kremówki
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- groszek ptysiowy ok. 150 g
Wykonanie:
Dokładnie wyszorować i przekroić w poprzek ogórki, a następnie pokroić na grube plastry. Por umyć, pokroić w grube krążki. Tak przygotowane warzywa dusić na rozgrzanym wcześniej oleju. Po kilku minutach do warzyw wlać połowę bulionu i gotować ok 10 min. Koperek umyć, niewielką część odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Przepołowić awokado, wyjąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Do zagotowanego bulionu włożyć awokado, koperek, wszystko razem zmiksować, rozrzedzić resztą bulionu. Zupę lekko przestudzić , wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podawać na gorąco, ale również na zimno. Każdą porcję udekorować gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.