Kuchnie europejskie

Nowy rok rozpoczął się w projekcie zajęciami z kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Młodzi kucharze przyrządzili:

  • crème avocats soupe concombre – kremową zupę ogórkową z awokado;
  • gratin de choufleur avec une chapelure aux noisettes – zapiekankę kalafiorową pod chrupiącą orzechową skórką;
  • tartalettes aux framboises et amandes – tartaletki z malinami i migdałami- z kuchni francuskiej
  • tortilla de patatas z chorizos;
  • dorada al horno;
  • papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki) z sosami mojo rojo i mojo verde;
  • churros con chocolate – z kuchni hiszpańskiej.

 

Polecamy przepis na pyszną zupę rodem z Francji.

Ćwiczenie nr 3

CRÈME AVOCATS SOUPE CONCOMBRE [ czyt. krem avokat sup konkombr]- KREMOWA ZUPA OGÓRKOWA Z AWOKADO

Normatyw surowcowy:

  • 2 górki
  • 1 por
  • 1 awokado
  • 1 litr jarzynowego bulionu
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • groszek ptysiowy ok. 150 g

Wykonanie:

Dokładnie wyszorować i przekroić w poprzek ogórki, a następnie pokroić na grube plastry. Por umyć, pokroić w grube krążki. Tak przygotowane warzywa dusić na rozgrzanym wcześniej oleju. Po kilku minutach do warzyw wlać połowę bulionu i gotować ok 10 min. Koperek umyć, niewielką część odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Przepołowić awokado, wyjąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Do zagotowanego bulionu włożyć awokado, koperek, wszystko razem zmiksować, rozrzedzić resztą bulionu. Zupę lekko przestudzić , wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podawać na gorąco, ale również na zimno. Każdą porcję udekorować gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.

 

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.