Zajęcia z kuchni europejskich

15 grudnia odbyły się ostatnie w tym roku zajęcia z kuchni europejskich. Tym razem młodzież poznała przepisy i wykonała potrawy kuchni włoskiej i węgierskiej. było pysznie i mocno aromatycznie. Kuchnia włoska to prawdziwy klasyk wśród smaków świata. Zasłynęła bogactwem aromatów i wyjątkową dbałością o każdy szczegół w przygotowywanych potrawach. Tradycje i obyczaje Włochów sprawiają, że dania kuchni włoskiej mają niepowtarzalny smak i zostają na długo w naszej pamięci. Tym razem profesjonalne zdjęcia podczas zajęć wykonali uczestnicy kursu fotografii reklamowej z projektu Kompetentny Branżowiec.

Proponujemy przepis na zupę toskańską.

Toskańska zupa z fasolą i cukinią

Składniki

2 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
  • 1/2 cukinii
  • garść szpinaku
  • do podania: bazylia i tarty parmezan

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażyć podsmażać przez ok. 5 minut.
  • Dodać obrany i starty czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion i zagotować.
  • Dodać całą zawartość puszki (fasolka + zalewa) oraz krojone pomidory z puszki (można je zmiksować), koncentrat, oregano, majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować przez kolejne 10 minut. Na minutę przed końcem dodać opłukany szpinak. Podawać z tartym parmezanem i bazylią.

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.