kuchnie europejskie

Ratatouille

Podniebienia jaroszy zachwyci charakterystyczne dla regionu Prowansji pożywne danie ratatouille przygotowywane wyłącznie ze składników warzywnych. Sezonowe warzywa (bakłażana, cukinię, pomidory) należy pokroić w grubą kostkę, dodać nieco papryki, czosnku i cebuli, a całość doprawić aromatycznymi ziołami prowansalskimi i dusić przez kilkanaście minut. Niekiedy do duszenia dodaje się również lekkiego wina. Tę właśnie potrawę kuchni francuskiej przygotowali uczestnicy projektu w sobotę 24 listopada 2018 .W menu znalazły się także wytrawne ciasto z szynką i oliwkami oraz Millefeuille aux pommes [milefej u pom]– napoleonki z jabłkami.

Polecamy przepis na pyszną napoleonkę w innej niż znamy odsłonę.

MILLEFEUILLE AUX POMMES [milefej u pom]– NAPOLEONKI Z JABŁKAMI

Normatyw surowcowy:

  • 25 dag gotowego ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 30 dag kremu patissiere
  • 3 dag masła, roztopionego
  • 4 łyżki kminku

NA MUS JABŁKOWY:

  • 6 jabłek jak na szarlotkę obranych i drobno poszatkowanych
  • 1 łyżka calvadosu
  • ok.2 ł yżek cukru
  • pół łyżeczki żelatyny

KREM PATISSIERE

  • 6 żółtek
  • 10 dag drobnego cukru
  • 4 dag mąki kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml pełnotłustego mleka

WYKONANIE:

Ubić żółtka z cukrem na puszystą gęstą masę i wymieszać z mąką kukurydzianą. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii wyskrobać ziarenka. Laskę i ziarenka wrzucić do mleka. Zagotować je, a następnie przecedzić mleko prze sitko. Wolnym strumieniem wlać gorące mleko do masy żółtkowej, cały czas energicznie mieszając. Przelać tę mieszankę do czystego rondla. Postawić na średnim ogniu i nadal nieprzerwanie mieszać, oskrobując ścianki i dno garnka (inaczej krem się przypali). Kiedy zacznie gęstnieć, a na powierzchni pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza zdjąć rondel z ognia. Przelać na tacę wyłożoną folią spożywczą i zakryć folią, tak by przylepiła się do kremu. Trzymać w lodówce min 40 min.

Wykonanie deseru:

Jabłka zalać calvadosem, posypać cukrem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Zmiksować na gładką masę w mikserze. Sproszkowaną żelatynę wsypać do gorącej masy jabłkowej i dobrze wymieszać. Masę włożyć do lodówki do ostudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×20 i grubości 0,5 cm . Posmarować roztopionym masłem, oprószyć cukrem pudrem i posypać kminkiem (kminek można zastąpić posiekanymi orzechami laskowymi). Jeszcze raz oprószyć cukrem pudrem i pokroić na 12 prostokątów o wymiarach 10×5 cm. Ułożyć je na blasze i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ciasto, aż się przyrumieni – ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Krem cukierniczy i mus jabłkowy włożyć do osobnych rękawów cukierniczych. Zacząć od wyciśnięcia 2 kulek kremu na talerzyk, na którym napoleonka ma być serwowana. Położyć na nie kawałek ciasta i wycisnąć na nie 2 pasy musu jabłkowego. Ostrożnie przykryć drugim prostokątem ciasta. Na wierzch wycisnąć dwa pasy kremu cukierniczego i przykryć trzecim kawałkiem ciasta. Tak samo przygotować pozostałe napoleonki.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.