Kuchnia Hiszpańska

10 listopada 2018 odbyły się kolejne zajęcia z kuchni hiszpańskiej. Młodzież przygotowała

  • Marmitatko – baskijską zupę rybną
  • Potrawkę z kurczaka – Pepitoria de Gallina a la espanola
  • Empanadas
  • Tartę con crema de almendras

CIEKAWOSTKA

Chleb ze wszystkim

Hiszpanie jedzą chleb do wszystkiego. Jedzą chleb do warzyw, do sałatki. Do gotowanych warzyw, także do ziemniaków czy ryżu. I jedzą chleb do drugiego dania, do mięsa. Hiszpański chleb („pan„), to po prostu bagietka lub chleb tostowy.

p

Polecamy przepis na zupę

Marmitatko – baskijska zupa rybna

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 duży, dojrzały pomidor, obrany ze skórki i drobno pokrojony

1 zielona papryka

1/3 czerwonej papryki

750 ml bulionu rybnego

50 ml białego, wytrawnego wina

4 średniej wielkości ziemniaki, obrane

500 g filetu z tuńczyka lub łososia, pokrojonego w kostkę

½ łyżeczki łagodnej papryki pimentón

½ łyżeczki ostrej papryki

sól do smaku

natka pietruszki posiekana do posypania

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W dużym garnku podgrzewamy oliwę i na niewielkim ogniu podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażymy około 2 minuty.
  2. Do warzyw wlewamy białe wino, czekamy aż alkohol wyparuje a następnie dolewamy bulion rybny. Zagotowujemy.
  3. Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki używając starej, hiszpańskiej techniki zwanej cachear. Polega ona na tym, że nie przekrawamy ziemniaków a jedynie nadkrajmy kawałek, resztę przełamujemy rękoma. Zabieg ten ma na celu uwolnienie więcej skrobi podczas gotowania, która zagęści zupę.
  4. Dodajemy ziemianki oraz łagodną i ostrą paprykę do gotującego się bulionu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, dopóki ziemniaki będą miękkie.
  5. Zdejmujemy Marmitako z ognia, dorzucamy do garnka kawałki tuńczyka bądź łososia, całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Zupę rybną podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Życzymy smacznego! Que aproveche!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.