10 listopada 2018 odbyły się kolejne zajęcia z kuchni hiszpańskiej. Młodzież przygotowała
- Marmitatko – baskijską zupę rybną
- Potrawkę z kurczaka – Pepitoria de Gallina a la espanola
- Empanadas
- Tartę con crema de almendras
CIEKAWOSTKA
Chleb ze wszystkim
Hiszpanie jedzą chleb do wszystkiego. Jedzą chleb do warzyw, do sałatki. Do gotowanych warzyw, także do ziemniaków czy ryżu. I jedzą chleb do drugiego dania, do mięsa. Hiszpański chleb („pan„), to po prostu bagietka lub chleb tostowy.
p
Polecamy przepis na zupę
Marmitatko – baskijska zupa rybna
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży, dojrzały pomidor, obrany ze skórki i drobno pokrojony
1 zielona papryka
1/3 czerwonej papryki
750 ml bulionu rybnego
50 ml białego, wytrawnego wina
4 średniej wielkości ziemniaki, obrane
500 g filetu z tuńczyka lub łososia, pokrojonego w kostkę
½ łyżeczki łagodnej papryki pimentón
½ łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku
natka pietruszki posiekana do posypania
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. W dużym garnku podgrzewamy oliwę i na niewielkim ogniu podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażymy około 2 minuty.
- Do warzyw wlewamy białe wino, czekamy aż alkohol wyparuje a następnie dolewamy bulion rybny. Zagotowujemy.
- Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki używając starej, hiszpańskiej techniki zwanej cachear. Polega ona na tym, że nie przekrawamy ziemniaków a jedynie nadkrajmy kawałek, resztę przełamujemy rękoma. Zabieg ten ma na celu uwolnienie więcej skrobi podczas gotowania, która zagęści zupę.
- Dodajemy ziemianki oraz łagodną i ostrą paprykę do gotującego się bulionu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, dopóki ziemniaki będą miękkie.
- Zdejmujemy Marmitako z ognia, dorzucamy do garnka kawałki tuńczyka bądź łososia, całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Zupę rybną podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Życzymy smacznego! Que aproveche!