Dodane przez ZSP2_admin - pon., 16/03/2015 - 14:51

W dniu 13.03.2015 r. Justyna Żadkowska i Karolina Gruszczyńska uczennice klasy III Technikum nr 2 w ZSP nr 2 im. ST. Staszica w Tomaszowie Maz. reprezentowały województwo łódzkie na XVII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności.

Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Pikula. Do etapu centralnego zostało zakwalifikowanych 49 uczniów z 233 szkół z 8 okręgów. Nasze dziewczyny mimo, że są dopiero w trzeciej klasie spisały się wspaniale, zdobywając tytuły finalistek olimpiady (koniecznym było przekroczenie progu 40% dobrych odpowiedzi – uzyskały 60 %).

Uzyskany tytuł zwalnia je z części pisemnej egzaminu potwierdzającego w zawodzie  zapewnia możliwość studiowania  na wybranej uczelni.

Uczelnie wyższe w Polsce przyjmujące finalistów i laureatów bez wstępnej rekrutacji to między innymi: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu , Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu , Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie , Politechnika Gdańska, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Politechnika Łódzka , Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

 

Po uroczystym ogłoszeniu wyników w Kolegium Runego finalistki udały się zwiedzać Wydział Biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w towarzystwie absolwenta naszej szkoły Rafała Kałuży studenta drugiego roku biotechnologii żywności. Oprowadził dziewczyny po najciekawszych miejscach uczelni, opowiedział o studiach i swoich doświadczeniach związanych z Olimpiadą Wiedzy o Żywności, która to umożliwiła mu dostanie się na wymarzone studia.

Gratulujemy wyników.