Finał konkursu podsumowującego I edycję projektu „Mistrz kuchni – profesjonalny trening umiejętności kulinarnych” za nami. 11 i 12 czerwca uczniowie klasy I TGa i I TGb stanęli do rywalizacji. W konkursie z kuchni śródziemnomorskiej i polskiej o nagrody walczyło 22 uczniów. Pracowali w zespołach dwuosobowych, a ich zadaniem było przygotowanie 3 porcji zakąsek i dań głównych z charakterystycznych dla danej kuchni surowców. Zmagania konkursowe oceniało jury techniczne w składzie: pani Jolanta Dziuba, Ewa Dębiec, Roksana Mazurek oraz Anna Kromoska-Pluta. Kompozycję, walory smakowe, kreatywność i sposób podania oceniało jury degustacyjne, w którym zasiadali:
pani Mariola Przybylska – dyrektor szkoły, pan Mieczysław Strojewski – wicedyrektor szkoły, pan Aleksander Kostanek – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych oraz zaproszeni goście pani Maria Musielewicz – kierownik żywienia Hotelu KRUK w Smardzewicach, pan Artur Lenar – doradca smaku Hotelu KRUK w Smardzewicach, pan Przemysław Kościan – przedstawiciel Lidera Projektu.
Młodzież popisała się umiejętnościami kulinarnymi, a jury ustaliło następującą klasyfikację:
<2>2>
Ó
––ó
–
–
–
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 327 wyświetleń