
03 stycznia 2020 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 odbył się etap okręgowy /dla województwa łódzkiego / XXIV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W etapie okręgowym w Naszej Szkole wzięło udział 43 uczniów z 28 szkół województwa łódzkiego /w tym 14 LO/. Zakwalifikowanie się do etapu okręgowego jest już dużym sukcesem uczniów, którzy musieli przejść przez trudne eliminacje szkolne.
Tematem wiodącym obecnej edycji olimpiady był: „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości”.
Przewodniczącą Komisji Okręgowej w Naszej Szkole była Pani dr inż. Marta Jeruszka-Bielak pracownik naukowy SGGW w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych:
Małgorzata Gierach i Aleksandra Gierach.
Olimpiada w obecnej edycji odbyła się w nowej formie regulaminowej.
W 11 okręgach w całej Polsce 609 uczniów zakwalifikowanych do etapu okręgowego rozwiązywało test przygotowany przez pracowników naukowych Uniwersytetu Przyrodniczego z Poznania.
Testy przez Komisję Okręgowe zostały wysłane do Komitetu Głównego w Szczecinie, gdzie będą sprawdzane.
Komitet Główny pod koniec stycznia ogłosi decyzję o zakwalifikowaniu uczniów do etapu centralnego, który w tym roku odbędzie się 19-21 marca 2020r. w Szczecinie.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 117 wyświetleń