W tym roku realizujemy w ramach unijnych projektów kuchnie europejskie. Na początku realizowana była kuchnia francuska i kuchnia hiszpańska.
Kuchnia francuska – Vive la France!
Od czasów średniowiecza do dnia dzisiejszego kuchnia francuska uchodzi za wzór dla innych kuchni Europy Zachodniej. Inspiruje, zachwyca i kusi wyrafinowanymi technikami przyrządzania oraz niedościgłą elegancją podawania potraw. Smakołyki z repertuaru francuskiej kuchni są traktowane niemal jak kulinarny wzorzec metra i kilograma przechowywany w Sèvres. Nie bez powodu francuska tradycja kulinarna jako jedna z pierwszych (wraz z kuchnią śródziemnomorską i meksykańską) została wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Inspirację czerpią z niej od wieków mistrzowie kuchni z całego świata.
Na pierwszych zajęciach z kuchni francuskiej przygotowaliśmy:
Soupe à l'oignon cuit au four français – Zapiekana francuska zupa cebulowa
Veau marengo – cielęcina marengo podawana z białym ryżem i sałatką z brokuła.
Fondant czekoladowy - lava cake - Czekoladowe ciastko z płynnym środkiem.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 148 wyświetleń