7 grudnia w naszej szkole odbyła się XV Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności. W etapie okręgowym wzięło udział 18 uczniów z województwa łódzkiego, w tym pięciu reprezentantów Gastronomika.
W pierwszym etapie Olimpiady uczniowie sprawdzili swoje umiejętności w teście, którym miał wyłonić pięciu najlepszych. Wyniki prezentowały się następująco:
- Rafał Kałuża - ZSP nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim - 42 punkty
- Joanna Suder - ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu - 42 punkty
- Kamil Bańkowski - Zespół Szkół RCKU w Wojsławicach - 41 punktów
- Adam Kaczuba - ZSP nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim - 39 punktów
- Wioleta Redek - ZSP nr 2 RCKUiP W Łowiczu - 39 punktów
Po etapie pisemnym na pięciu najlepszych czekała część ustna, w której uczniowie musieli odpowiadać na pytania z bloku analitycznego, ekonomicznego oraz przetwórczego. Jak się ostatecznie okazało etap ten był kluczowy dla końcowej klasyfikacji, która prezentowała się następująco:
- 1 miejce - Joanna Suder
- 2 miejsce - Adam Kaczuba
- 3 miejsce - Kamil Bańkowski
- 4 miejsce - Rafał Kałuża
- 5 miejsce - Wioleta Redek
Cała piątka finalistów zakwalifikowała się do etapu centralnego i będzie reprezentowała województwo łódzkie na kolejnej Olimpiadzie, która odbędzie się w marcu w Poznaniu. Ponadto, dzięki zajętym miejscom finaliści automatycznie zostali zwolnieni z pisania egzaminu maturalnego potwierdzające kwalifikacje zawodowe.
W skład komisji oceniającej wchodzili:
- Przewodniczący Komisji Oceniającej - dr inż. Bożena Mikołajczak
- Z-ca Przewodniczącego Komisji Oceniającej - mgr inż. Jacek Okoński
- Z-ca Przewodniczącego Komisji Oceniającej - mgr inż. Beata Fałek
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i życzymy wielu sukcesów, także w etapie centralnym.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 82 wyświetlenia