Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - pon., 10/12/2012 - 20:06

7 grudnia w naszej szkole odbyła się XV Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności. W etapie okręgowym wzięło udział 18 uczniów z województwa łódzkiego, w tym pięciu reprezentantów Gastronomika.

W pierwszym etapie Olimpiady uczniowie sprawdzili swoje umiejętności w teście, którym miał wyłonić pięciu najlepszych. Wyniki prezentowały się następująco:

  • Rafał Kałuża - ZSP nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim - 42 punkty
  • Joanna Suder - ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu - 42 punkty
  • Kamil Bańkowski - Zespół Szkół RCKU w Wojsławicach - 41 punktów
  • Adam Kaczuba - ZSP nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim - 39 punktów
  • Wioleta Redek - ZSP nr 2 RCKUiP W Łowiczu - 39 punktów

  

Po etapie pisemnym na pięciu najlepszych czekała część ustna, w której uczniowie musieli odpowiadać na pytania z bloku analitycznego, ekonomicznego oraz przetwórczego. Jak się ostatecznie okazało etap ten był kluczowy dla końcowej klasyfikacji, która prezentowała się następująco:

  • 1 miejce - Joanna Suder 
  • 2 miejsce - Adam Kaczuba
  • 3 miejsce - Kamil Bańkowski
  • 4 miejsce - Rafał Kałuża
  • 5 miejsce - Wioleta Redek

Cała piątka finalistów zakwalifikowała się do etapu centralnego i będzie reprezentowała województwo łódzkie na kolejnej Olimpiadzie, która odbędzie się w marcu w Poznaniu. Ponadto, dzięki zajętym miejscom finaliści automatycznie zostali zwolnieni z pisania egzaminu maturalnego potwierdzające kwalifikacje zawodowe. 

W skład komisji oceniającej wchodzili:

  1. Przewodniczący Komisji Oceniającej - dr inż. Bożena Mikołajczak
  2. Z-ca Przewodniczącego Komisji Oceniającej - mgr inż. Jacek Okoński
  3. Z-ca Przewodniczącego Komisji Oceniającej - mgr inż. Beata Fałek

        

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i życzymy wielu sukcesów, także w etapie centralnym.