Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - śr., 20/04/2016 - 07:18

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim prosta kuchnia regionów wiejskich z silnymi wpływami litewskimi.

Przepisy inspirowane tą kuchnią wypróbowały dziewczęta z III TG b podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się 18 kwietnia 2016 r. Niestety pani Marta Edmunds -autorka receptur nie mogła poprowadzić zajęć. Grupa pod opieką nauczyciela – Jacka Bartosika  podjęła się samodzielnego przygotowania zestawu potraw. Było sporo improwizacji, lecz rezultaty pracy niczego sobie. Przyrządziliśmy chłodnik  kurpiowski/litewski, czebureki z chutneyem ze śliwek, jabłek i rodzynek oraz kwaśną śmietaną, słodkie bliny z curdem cytrynowym i ubitą kwaśną śmietaną z kardamonem. Mniam

Czekamy na kolejne spotkania z polską kuchnią regionalną –mamy nadzieję, że tym razem pod batutą Pani Marty.