Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - czw., 28/01/2016 - 18:40

Kuchnia wielkopolska była tematem kolejnych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panią Martę Edmunds. 27 stycznia uczniowie klasy 2 TG b oraz 2 TG a przyrządzali potrawy z „ziemniaczanego” zagłębia Polski we współczesnym wydaniu. Pyry z gzikiem przybrały formę konfitowanego ziemniaka z karmelizowaną cebulą, kozim twarogiem i emulsją szczypiorkową. Były także ślepe ryby czylikremowa zupa ziemniaczana na maślance z wędzoną słoniną i olejem pietruszkowo-czosnkowym, szare kluski wielkopolskie z zasmażaną kapustą włoską z jabłkiem, puree z kalafiora i kaszanką oraz kruche maślane ciasteczko z musem makowym i sosem z suszonych owoców. Po raz kolejny nasi młodzi kucharze popisali się swoimi umiejętnościami w kreowaniu dań i ich prezentacjismiley