XXIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Dodane przez KamilK - pt., 25/01/2019 - 20:00
olimpiada

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim w dniu 11 stycznia 2019 roku odbyły się eliminacje okręgowe dla województwa łódzkiego XXIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyka wiodąca olimpiady „ Mleko i jego przetwory”.

 

W etapach szkolnych w całej Polsce uczestniczyło ponad 6600 uczniów z 420 szkół.

Do etapu okręgowego zakwalifikowało się 739 uczniów z 400 szkół. W jedenastu okręgach w całej Polsce uczniowie walczyli o zakwalifikowanie się do etapu centralnego, który w tym roku odbędzie się w Szczecinie.

W Tomaszowie Maz. w ZSP Nr 2 w etapie okręgowym wystartowało 63 uczniów z 35 szkół województwa łódzkiego. Nasze miasto reprezentowali uczniowie z I LO, II LO i ZSP Nr 2.

Etap okręgowy wygrała uczennica I Liceum Ogólnokształcącego z Sieradza Aleksandra Fryncel.

Uczniowie reprezentujący naszą szkołę na etapie okręgowy zajęli następujące miejsca:

  1. Klaudia Wójciak zdobyła 43 punkty i zajęła 15 miejsce

  2. Daria Wronka zdobyła 36 punktów i zajęła 26 miejsce

W rankingu szkół o profilu technicznym były to odpowiednio 4 miejsce i 9 miejsce /duże gratulacje/. Najlepiej w etapie okręgowym wypadli uczniowie LO.

Po podsumowaniu wszystkich wyników ze wszystkich okręgów Komitet Główny Olimpiady /Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ podjął decyzję, że do etapu centralnego zakwalifikuje jeszcze trzech uczniów z naszego okręgu tj. Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi, Jakub Kałużny z II LO z Tomaszowa Maz. i Weronika Kuźnik z I LO z Wielunia.

Starostwo Powiatowe, które objęło honorowym patronatem etap okręgowy ufundowało dla najlepszych 10 uczniów cenne nagrody rzeczowe i książkowe. Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali materiały promocyjne z wydziału promocji naszego powiatu.