XXIV edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Dodane przez ViKi - sob., 18/01/2020 - 14:40
olimpiada

03 stycznia 2020 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr  2 odbył się etap okręgowy /dla województwa łódzkiego /  XXIV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W etapie okręgowym        w Naszej Szkole wzięło udział 43 uczniów z 28  szkół województwa łódzkiego /w tym 14 LO/. Zakwalifikowanie się do etapu okręgowego jest już dużym sukcesem uczniów, którzy musieli przejść przez trudne eliminacje szkolne.

Tematem wiodącym obecnej edycji olimpiady był: „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości”.

Przewodniczącą Komisji Okręgowej w Naszej Szkole była Pani dr inż. Marta Jeruszka-Bielak pracownik naukowy SGGW w Warszawie.

 

 Naszą szkołę reprezentowały  uczennice klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: 

Małgorzata Gierach i Aleksandra Gierach.

 

Olimpiada w obecnej edycji odbyła się w nowej formie regulaminowej.

W 11 okręgach w całej Polsce 609 uczniów zakwalifikowanych do etapu okręgowego rozwiązywało test przygotowany przez pracowników naukowych Uniwersytetu Przyrodniczego z Poznania. 

Testy przez Komisję Okręgowe  zostały wysłane do Komitetu Głównego w Szczecinie, gdzie będą sprawdzane.

Komitet Główny pod koniec stycznia ogłosi decyzję o zakwalifikowaniu uczniów do etapu centralnego, który    w tym roku odbędzie się 19-21 marca 2020r. w Szczecinie.