W dwa kolejne czwartki tj. dnia i 4.02.2016 i 11.02.2016 w siedzibie ZSP nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Mazowieckim odbyły się spotkania warsztatowe z dziećmi ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Tomaszowie Maz. Spotkania miały charakter warsztatów zajęciowych, na których „Krasnale” pod fachową opieką instruktorów w osobach uczniów i uczennic klasy II TG „b” sporządzały zestawy śniadaniowe. Jadłospis śniadania przedstawiał się następująco:
JADŁOSPIS:
· jaja poszetowe (gotowane na miękko bez skorupki);
· grzanki czosnkowe
· majonez własnego wykonania;
· mix sałat w sosie vinaigrette;
· lemoniada pomarańczowa własnego wykonania;
Zestaw śniadaniowy był pyszny i zdrowy, zgodny z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży szkolnej. Produkty spożywcze zaś, z których zdrowy zestaw został wykonany, bogate były w składniki żywnościowe, takie jak pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe z rodziny NNKT, witaminę „C” i „E” oraz złożone węglowodany wraz z błonnikiem. Takie zestawienie to gwarancja zdrowia, urody oraz dobrych wyników w nauce. Spotkania miały również charakter integracyjny. Skupiły one wokół wspólnego działania zarówno młodzież szkolną, jak i małe dzieciaczki i dotyczyły sporządzania posiłku, oraz wspólnej konsumpcji przy zachowaniu zasad savoir vivre przy stole.
Warsztaty te mają charakter cykliczny i powtarzają się praktycznie co tydzień. Cieszy nas przede wszystkim duże zainteresowanie tematem właściwego żywienia. Spotkania te pełnią rolę przede wszystkim profilaktyczną, zabezpieczającą przed nadwagą i otyłością, na którą narażone jest co piąte dziecko w naszym kraju. Miejmy nadzieję, że świadome dzieciaki będą od tej pory zastanawiały się co jedzą i po co oraz jak należy właściwie zestawiać ze sobą grupy określonych produktów spożywczych.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 44 wyświetlenia