Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - śr., 19/10/2011 - 18:01

Ogólnopolski Hubertus  odbywa się corocznie w Spale w drugiej połowie października. Komitet Organizacyjny pragnie nawiązywać do tradycji hubertowskiej zainaugurowanej w 1930 r. przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego.                                                

W tym roku  Święto Myśliwych przypadło na 15 – 16. 10.11
Na całość  spotkania w spalskiej kniei składa się wiele atrakcji m. in.
 dnia 16. 10. 2011 odbył się: 
· Spalski Festiwal Kulinarny „Oswajamy Dziczyznę” .
W ramach festiwalu zorganizowany  został  konkurs kulinarny Młodych Talentów, w którym uczniowie szkół gastronomicznych, przyszli adepci sztuki gotowania, stanęli w szranki  o miano mistrza kuchni myśliwskiej. Wszystko to odbyło się  pod czujnym okiem profesorów  i zawodowych mistrzów kuchni.
Zdobywcami pierwszego miejsca i nagród z nim związanych zostali uczniowie naszej szkoły:
1) Dawid Stropa  klasa III TK
2) Sebastian Kukulski  klasa III TK
Uczniowie przygotowali zwycięskie danie zatytułowane „Wolno pieczone dzicze polędwiczki w sosie malinowo – maślanym z kaszą jaglaną kraszoną rydzami w towarzystwie karmelizowanej gruszki z konfiturą z jarzębiny”.
Chłopcy przygotowywali się do konkursu uczestnicząc w zajęciach koła „Propagowania Zdrowego Stylu Życia” pod kierunkiem:
1) Aleksandra Kostanka
2) Anny Kromoska - Pluta
3) Roksany Mazurek
Świadkami sukcesu uczniów naszej szkoły byli:
Pani Dyrektor Mariola Przybylska, Pan Dyrektor Mieczysław Strojewski, 
 liczne grono profesjonalnych mistrzów kuchni oraz  miłośników kulinariów.