Dodane przez ZSP2_admin - czw., 26/03/2015 - 11:58

W dniu 14.03.2015 w naszej szkole  rozpoczęła się  „produkcja” granoli . W te  działań zaangażowała się klasa I TGb i II TGa pod opieką czwórki nauczycieli naszej szkoły: p. R. Mazurek, p. A. K-Pluty, p. J. Dziuby, p. a. Kostanka. Granola jabłkowa z bakaliami to wyjątkowo chrupiące wręcz ciasteczkowe połączenie  prażonych płatków owsianych z jabłkowym suszem  i  mieszanką  orzechów.

Ta wyjątkowa mieszanka to  produkt, którego recepturę i wszystkie wytyczne produkcyjne opracowaliśmy sami. Pomysł na produkcję „naszej mieszanki” powstał w ramach realizacji projektu normalizującego zorganizowanego przez Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli  i Kształcenia Praktycznego w Łodzi.  Sami zaprojektowaliśmy etykietę i opakowanie zbiorcze.   W ramach działań normalizacyjnych, ale także w nawiązaniu do realizowanego w naszej szkole projektu szwajcarsko – polskiego,  zostały opracowane przez nas zdrowe zestawy śniadaniowe.

W skład zbiorczego opakowania wchodzi 50 g opakowanie granoli, 150 g jogurt naturalny oraz pyszne jabłko.

Takie zestawy śniadaniowe można kupić w naszym bufecie szkolnym

 w cenie 3 zł za zestaw. Zapraszamy !!!

Granola jest świetną alternatywą zdrowego śniadania. Najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu  lub mleka. Połączenie to gwarantuje pełnowartościowy posiłek bogaty w niezbędne składniki mineralne, energię, błonnik i pełnowartościowe białko.

Przypomnijmy, że projekt szwajcarsko – polski to jeden z największych projektów realizowanych w Polsce przez różne szkoły w ramach  promowania zdrowego i aktywnego trybu życia . Pełna nazwa tego projektu to: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” – projekt Instytutu Żywności i Żywienia.