W dniu 14.03.2015 w naszej szkole rozpoczęła się „produkcja” granoli . W te działań zaangażowała się klasa I TGb i II TGa pod opieką czwórki nauczycieli naszej szkoły: p. R. Mazurek, p. A. K-Pluty, p. J. Dziuby, p. a. Kostanka. Granola jabłkowa z bakaliami to wyjątkowo chrupiące wręcz ciasteczkowe połączenie prażonych płatków owsianych z jabłkowym suszem i mieszanką orzechów.
Ta wyjątkowa mieszanka to produkt, którego recepturę i wszystkie wytyczne produkcyjne opracowaliśmy sami. Pomysł na produkcję „naszej mieszanki” powstał w ramach realizacji projektu normalizującego zorganizowanego przez Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego w Łodzi. Sami zaprojektowaliśmy etykietę i opakowanie zbiorcze. W ramach działań normalizacyjnych, ale także w nawiązaniu do realizowanego w naszej szkole projektu szwajcarsko – polskiego, zostały opracowane przez nas zdrowe zestawy śniadaniowe.
W skład zbiorczego opakowania wchodzi 50 g opakowanie granoli, 150 g jogurt naturalny oraz pyszne jabłko.
Takie zestawy śniadaniowe można kupić w naszym bufecie szkolnym
w cenie 3 zł za zestaw. Zapraszamy !!!
Granola jest świetną alternatywą zdrowego śniadania. Najlepiej spożywać ją z dodatkiem jogurtu lub mleka. Połączenie to gwarantuje pełnowartościowy posiłek bogaty w niezbędne składniki mineralne, energię, błonnik i pełnowartościowe białko.
Przypomnijmy, że projekt szwajcarsko – polski to jeden z największych projektów realizowanych w Polsce przez różne szkoły w ramach promowania zdrowego i aktywnego trybu życia . Pełna nazwa tego projektu to: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” – projekt Instytutu Żywności i Żywienia.
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 81 wyświetleń