Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - wt., 09/02/2016 - 10:32

W dwa kolejne czwartki  tj. dnia  i 4.02.2016  i  11.02.2016 w siedzibie ZSP nr 2 im. St. Staszica  w Tomaszowie Mazowieckim odbyły się spotkania warsztatowe z dziećmi ze Szkoły  Podstawowej nr  12  w Tomaszowie Maz. Spotkania miały charakter warsztatów zajęciowych, na których „Krasnale” pod fachową opieką instruktorów w osobach uczniów i uczennic klasy II TG „b” sporządzały zestawy śniadaniowe. Jadłospis śniadania przedstawiał się następująco:

JADŁOSPIS:

·        jaja poszetowe  (gotowane na miękko bez skorupki);

·        grzanki czosnkowe

·        majonez własnego wykonania;

·        mix  sałat w sosie  vinaigrette;

·        lemoniada pomarańczowa  własnego wykonania;

Zestaw śniadaniowy był pyszny i zdrowy, zgodny z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży  szkolnej.  Produkty spożywcze zaś,   z których zdrowy zestaw został wykonany,  bogate były w  składniki żywnościowe, takie jak pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe z rodziny NNKT, witaminę „C” i „E” oraz złożone węglowodany wraz z błonnikiem. Takie zestawienie to gwarancja zdrowia, urody oraz dobrych wyników w nauce. Spotkania miały również charakter integracyjny. Skupiły one  wokół wspólnego działania zarówno młodzież szkolną, jak i małe dzieciaczki i dotyczyły  sporządzania posiłku, oraz wspólnej konsumpcji przy zachowaniu zasad savoir vivre przy stole.

Warsztaty te mają charakter cykliczny i powtarzają się praktycznie co tydzień. Cieszy nas przede wszystkim duże zainteresowanie tematem właściwego żywienia. Spotkania te pełnią rolę przede wszystkim profilaktyczną, zabezpieczającą przed nadwagą i otyłością, na którą narażone jest co piąte dziecko w naszym kraju. Miejmy nadzieję, że świadome dzieciaki będą od tej pory zastanawiały się co jedzą i po co oraz jak należy właściwie zestawiać ze sobą grupy określonych produktów spożywczych.