Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - pt., 29/05/2015 - 17:00

W dniu 15 maja 2015 r. grupa kucharzy z tomaszowskiego Hufca Pracy 5-13 zakończyła praktyki zawodowe na Sycylii w ramach programu Erasmus+ "Praktyki zawodowe we Włoszech - nowa jakość pracowników w województwie łódzkim". Byli to uczniowie z kl. III K2, uczący się w naszej szkole. Staż trwał trzy tygodnie od 24 kwietnia 2015r. do 15 maja 2015r. i zakończył się wręczeniem certyfikatów dla wszystkich uczestników projektu przez przedstawicieli organizacji partnerskiej EprojectConsult.

Uczestnicy Projektu pracowali we Włoskich restauracjach ucząc się lokalnej kuchni. Poznawali również nowe smaki mając okazję stołowania się w trzech restauracjach.
W czasie wolnym mieli atrakcyjne wycieczki min. na Etnę, do Katanii, na Toarmine i Savoce oraz nad Morze Śródziemne. Mogli korzystać z uroków tych miejsc oraz korzystać z przyjemnej pogody o tej porze roku. Podczas tych wycieczek integrowali się również z zagranicznymi uczestnikami wycieczek. Byli to uczestnicy z Hiszpanii, Grecji oraz Łotwy.

Głównym celem udziału w unijnym projekcie Erasmus+ było podniesienie umiejętności zawodowych młodzieży oraz ich rozwój w zakresie mobilności zawodowej, co jest niezwykle istotne w skutecznym poruszaniu się po współczesnym rynku pracy. Uczestnicy zdobyli nie tylko nowe kwalifikacje zawodowe, ale także mogli rozwijać swoje umiejętności językowe, poznać kulturę i zwyczaje kraju w którym gościli. Włoscy pracodawcy byli bardzo zadowoleni z młodzieży i chwalili ją za pracowitość, zaangażowanie i postępy jakie poczynili w nauce zawodu. Chętnie dzielili się z nimi swoją wiedzą i umiejętnościami na temat kuchni śródziemnomorskiej.

Wszyscy uczestnicy projektu wrócili do Polski z pięknymi wspomnieniami oraz bogatsi o nowe doświadczenia. Mając nadzieję, że zdobyte tu doświadczenia zaowocują
w przyszłości i pozwolą stworzyć nową jakość na polskim rynku pracysmiley