Tartaletki kajmakowe

Dodane przez ViKi - pon., 15/10/2018 - 10:09
Tartaletki kajmakowe.

Kolejne zajęcia cukiernicze za nami . Tym razem przygotowałyśmy Tartaletki kajmakowe. Dziewczyny uwijały się „jak w ukropie”, a efekty możecie sami ocenić (niestety tylko na fotografii, ale  możecie również ten przepis wypróbować w domowym zaciszu). Życzymy smacznego i udanych wypieków.

 

Receptura na Tartaletki z kajmakiem.

 

 

Surowce na babeczki:

Mąka pszenna 400 g

Margaryna 200 g

Cukier puder 100 g

Żółtka 4 szt.

Białko 1 szt.

 

Surowce na kajmak:

Mleko 500 ml

Cukier 240 g

Masło 20 g 

tłuszcz do foremek 20 g

 

Opis procesu produkcyjnego 

  1. Żółtka i biało utrzeć z cukrem pudrem;
  2. Mąkę posiekać z tłuszczem i masą cukrowo – jajową;
  3. Wyrobić ciasto i odstawić do schłodzenia na 15 min.
  4. Rozgrzać piec do temperatury 200 st. C 
  5. Rozpuścić tłuszcz i wysmarować foremki
  6. Ciasto rozwałkować na grubość 0,3 cm i wykleić nim foremki;
  7. Ułożyć na blaszce, upiec na złoty kolor;
  8. Mleko gotować z cukrem, mieszać, aż zgęstnieje;
  9. Dodać masło i wymieszać;
  10. Napełnić kajmakiem babeczki, udekorować orzechami;
  11. Pozostawić do zgęstnienia;

 

SMACZNEGO !!!