kucharz
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
sprzedawca
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży;
2) wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży;
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca po potwierdzeniu kwalifikacji A.18. Prowadzenie sprzedaży może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik handlowiec po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.22. Prowadzenie działalności handlowej lub w zawodzie technik księgarstwa po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.21. Prowadzenie działalności informacyjno-bibliograficznej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy na podstawie umowy o pracę z pracownikiem młodocianym natomiast kształcenie przedmiotów ogólnokształcących odbywa się w szkole. Okres odbywania praktyki w wymiarze 3 lat zaliczany jest do stażu pracy, a za czas trwania zajęć praktycznych uczniowie otrzymują ustawowe wynagrodzenie.
cukiernik
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
2) sporządzania półproduktów cukierniczych;
3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
4) dekorowania wyrobów cukierniczych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczychmoże uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcjiwyrobów spożywczychoraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy na podstawie umowy o pracę z pracownikiem młodocianym natomiast kształcenie przedmiotów ogólnokształcących odbywa się w szkole. Okres odbywania praktyki w wymiarze 3 lat zaliczany jest do stażu pracy, a za czas trwania zajęć praktycznych uczniowie otrzymują ustawowe wynagrodzenie.
piekarz
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
2) sporządzania półproduktów piekarskich;
3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
5) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Praktyczna nauka zawodu realizowana jest u pracodawcy na podstawie umowy o pracę z pracownikiem młodocianym natomiast kształcenie przedmiotów ogólnokształcących odbywa się w szkole. Okres odbywania praktyki w wymiarze 3 lat zaliczany jest do stażu pracy, a za czas trwania zajęć praktycznych uczniowie otrzymują ustawowe wynagrodzenie.
- 514 wyświetleń