Dodane przez ZSP2_admin - wt., 03/01/2012 - 15:34

 

Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia

na sprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych

od dnia zawarcia umowy do 31 grudnia 2012r.

w postępowaniu w trybie

przetargu nieograniczonego

o wartości zamówienia mniejszej niż kwoty określone

w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 Ustawy –

Prawo Zamówień Publicznych

tj. 193 000 euro

KOD CPV: 15800000-6; 15100000-9; 15300000-1

 

1.      Informacje ogólne.

1.1.Zamawiający:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica  w Tomaszowie Maz.

ul. Św. Antoniego 57/61

97-200 Tomaszów Maz.

woj. łódzkie

tel. 44 7246996, fax 44 7244336.

Konto bankowe: Bank Spółdzielczy w Białej Rawskiej

Numer konta bankowego: 16 9291 0001 0125 0389 2000 0010

NIP: 773-22-56-866

Adres e-mail: zsp2w@poczta.onet.pl

Znak postępowania: AiO.272.1.I.2012

UWAGA: w korespondencji do Zamawiającego należy posługiwać się powyższym znakiem.

1.2.Postępowanie prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego, którego przedmiotem jest sprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych dla ZSP Nr 2  w Tomaszowie Maz. Przedmiot Zamówienia jest opisany szczegółowo w pkt. 2   w SIWZ.

1.3.Wykaz aktów prawnych wiążących i powołanych w niniejszej specyfikacji:

1.3.1.      Ustawa z 2010r., Dz. U. Nr 113 poz. 759, z późniejszymi zmianami.

1.3.2.      Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od Wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226 poz. 1817)

1.3.3.      Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2009r. w sprawie średniego kursu złotego w stosunku do euro stanowiącego podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych (Dz. U. Nr 224 poz. 1796)

1.3.4.      Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 października 2010r.    w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 223 poz. 1458)

1.3.5.      W sprawach nie uregulowanych w niniejszej specyfikacji maja zastosowanie przepisy prawa zamówień publicznych i inne powszechnie obowiązujące przepisy prawa

1.4.Wykonawca winien zapoznać się ze wszystkimi informacjami składającymi się na niniejszą specyfikację i przygotować ofertę zgodnie z jej wymaganiami.

1.5.Wykonawca poniesie wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty.

1.6.Użyte w specyfikacji terminy mają następujące znaczenie:

1.6.1.      Zamawiający – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz.

1.6.2.      Postępowanie – postępowanie prowadzone przez Zamawiającego na podstawie niniejszej specyfikacji

1.6.3.      SIWZ – niniejsza specyfikacja istotnych warunków zamówienia

1.6.4.      Ustawa – Ustawa z dnia 29 stycznia 2004r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010r. Nr 113, poz. 759, z późniejszymi zmianami)

1.6.5.      Zamówienie – należy przez to rozumieć zamówienie publiczne, którego przedmiot został w sposób szczegółowy opisany w pkt. 2 SIWZ

1.6.6.      Wykonawca – podmiot, który ubiega się o wykonanie zamówienia, złoży ofertę na wykonanie zamówienia albo zawrze z Zamawiającym umowę w sprawie wykonania zamówienia

 

2.      Opis przedmiotu zamówienia.

2.1.Przedmiot zamówienia składa się z dwóch zadań, z których każde może być realizowana samodzielnie przez poszczególnych Wykonawców.

2.1.1.      Zadanie 1

Przedmiotem zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego jest: sprzedaż i dostarczanie artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego w od dnia zawarcia umowy do 31.12.2012r. wg załącznika nr 1.

W sytuacjach awaryjnych wymagana jest możliwość bezpiecznego i bezpłatnego przechowywania półproduktów w warunkach chłodniczych zgodnie z wymogami HACCP oraz nieodpłatne świadczenie usług transportowych.

Wykonawca winien być dyspozycyjny w przypadkach nieplanowanych dodatkowych dostaw  (czas realizacji max 1 godz.).

 

2.1.2.      Zadanie 2

Przedmiotem zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego jest: sprzedaż i dostarczanie artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego oraz produktów suchych od dnia zawarcia umowy do 31.12.2012r. wg załączników nr 2, 3, 4, 5.

Wykonawca winien być dyspozycyjny w przypadkach nieplanowanych dodatkowych dostaw  (czas realizacji max 1 godz.).

W sytuacjach awaryjnych wymagana jest możliwość nieodpłatnego świadczenia usług transportowych.

 

2.2.Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych obejmujących poszczególne części zamówienia określone w punktach 2.1.1, 2.1.2. Warunki udziału w postepowaniu są takie same dla poszczególnych części przedmiotu zamówienia jak i dla całości zamówienia.

2.3.Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.

2.4.Zamawiający nie dopuszcza składania ofert w postaci elektronicznej.

2.5.Zamawiający  nie przewiduje aukcji elektronicznej.

2.6.Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postepowaniu z zastrzeżeniem art. 93 ust. 4 Ustawy.

 

3.      Tryb udzielenia zamówienia.

Przetarg nieograniczony o wartości zamówienia mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Prawo zamówień publicznych tj. 193 000 euro.

 

4.      Termin i miejsce wykonania zamówienia.

4.1.Zamówienie będzie wykonywane od dnia zawarcia umowy do 31.12.2012r. na który zostanie zawarta umowa. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przystąpił do wykonania zamówienia w dniu zawarcia umowy. Dostawy realizowane będą w godzinach 6.00 do 14.00 na koszt Wykonawcy, ilość i rodzaje dostaw będą określane każdorazowo przez Zamawiającego w danym zamówieniu uzgodnionym telefonicznie z Wykonawcą najpóźniej na jeden dzień przed planowaną dostawą.

4.2.Miejscem wykonania zamówienia jest miasto Tomaszów Maz., ul. Św. Antoniego 57/61, budynek B, magazyny żywnościowe.

5.      Warunki udziału w postępowaniu, sposób dokonywania oceny spełnienia tych warunków oraz dokumenty potwierdzające spełnienie warunków.

5.1.O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:

5.1.1.      Posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień. Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

5.1.2.      Posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.  Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

5.1.3.      Znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

5.1.4.      Spełniają i przyjmują warunki zawarte w SIWZ oraz we wzorze umowy.

5.2.  Dokumenty, które zobowiązany jest dostarczyć Wykonawca w zakresie potwierdzenia nie podlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 Ustawy:

5.2.1.      - aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt. 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 m-cy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postepowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a                w stosunku do osób fizycznych oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 2 ustawy;

5.2.2.      - aktualnego zaświadczenia właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenia, że uzyskał  przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie, lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

5.2.3.      – aktualnego zaświadczenia właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu – wystawionego nie wcześniej niż 3 m-ce przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postepowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

5.2.4.      - oświadczenie stanowiące załącznik nr 6 do oferty zgodnie z art. 22 ust. 1

pkt 1-4 ustawy Prawo zamówień publicznych;

5.2.5.      - oświadczenie stanowiące załącznik nr 7 do oferty, że nie podlega

wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ustawy Prawo zamówień publicznych;

5.2.6.      - oświadczenie, że spełnia i przyjmuje warunki zawarte w SIWZ oraz         w projekcie umowy (oświadczenie zawarte w formularzu oferty).   

UWAGA: powyższe dokumenty należy przedstawić w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę.

 

6.      W przypadku składania jednej oferty przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (np. wspólników spółki cywilnej, uczestników konsorcjum) muszą zostać spełnione następujące wymagania:

- wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia musza ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postepowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego;

- ustanowienie pełnomocnika musi być udokumentowane pełnomocnictwem podpisanym przez upoważnionych przedstawicieli wszystkich wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;

- określone w SIWZ warunki udziału w postępowaniu musi spełnić oddzielnie każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;

- wymagane w SIWZ dokumenty i oświadczenia muszą zostać złożone oddzielnie przez każdego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;

- wymagane w SIWZ dokumenty i oświadczenia muszą zostać złożone łącznie przez wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;

- okres obowiązywania umowy między Wykonawcami wspólnie ubiegającymi się o udzielenie zamówienia musi być określony w tej umowie i obejmować okres wykonania zamówienia;

- w przypadku składania jednej oferty przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia jako konsorcjum, z umowy konsorcjum musi wynikać prawo do podpisania ofert, zaciągania zobowiązań, dokonywania rozliczeń. Umowa musi być podpisana prawidłowo przez wszystkich uczestników konsorcjum;

- wszelka korespondencja oraz rozliczenia dokonywane będą wyłącznie                       z pełnomocnikiem Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.

 

UWAGA: po podpisaniu umowy o zamówienie publiczne wszelkie zmiany umowy określającej sposób współdziałania Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia wymagają zgody Zamawiającego.

 

7.      Informacja o sposobie porozumiewania się z Wykonawcami oraz przekazywania oświadczeń lub dokumentów.

7.1.Wszelkiego rodzaju oświadczenia, wnioski, zawiadomienia, informacje itp. (dalej „Korespondencja”) Zamawiający i Wykonawcy przekazują pisemnie.

7.2.Zamawiające w celu zapewnienia sprawnego przebiegu postępowania dopuszcza możliwość przekazywania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji faxem na nr 44 7244336, z tym, że każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.

 

8.      Osoby uprawnione do porozumiewania się z Wykonawcami.

Osobą upoważnioną do porozumiewania się z Wykonawcami jest zastępca dyrektora szkoły Mieczysław Strojewski tel. 44 7246996 lub 519 181 211. SIWZ jest dostępna na stronie internetowej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Tomaszowie Maz. www.zsp2.nasztomaszow.ploraz w siedzibie Zamawiającego w godzinach pracy    ZSP Nr 2.

 

9.      Termin związania ofertą.

9.1.Wykonawcy będą związani ofertą przez okres 30 dni. Bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert o którym mowa w pkt. 11.1.

9.2.Wykonawca może zwrócić się do Zamawiającego o wyjaśnienie treści SIWZ. Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż na 2 dni przed upływem składania ofert – pod warunkiem, że wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ  wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.

9.3.W szczególnie uzasadnionych przypadkach Zamawiający może w każdym czasie przed upływem terminu składania ofert zmodyfikować treść SIWZ. Dokonaną w ten sposób modyfikację Zamawiający przekazuje niezwłocznie wszystkim Wykonawcom, którym przekazano SIWZ, a jeżeli specyfikacja jest udostępniana na stronie internetowej, zamieszcza się na tej stronie. Wszelkie wprowadzone przez Zamawiającego zmiany są wiążące dla Wykonawcy.

9.4.Zamawiający przedłuży termin składania ofert w celu umożliwienia Wykonawcom wprowadzenia w ofertach zmian wynikających z modyfikacji treści SIWZ. W takim przypadku wszelkie prawa i zobowiązania Zamawiającego i Wykonawcy odnoszące się do wcześniej ustalonego terminu będą podlegały nowemu terminowi.

 

10.   Opis sposobu przygotowania ofert.

10.1.       Wykonawcy zobowiązani są zapoznać się dokładnie z informacjami zawartymi

w SIWZ i przygotować ofertę zgodnie z wymaganiami określonymi w tym dokumencie.

10.2.       Można złożyć ofertę na jedną lub wszystkie części zamówienia.

10.3.       Wykonawcy ponoszą wszelkie koszty własne związane z przygotowaniem i złożeniem oferty, niezależnie od wyniku postępowania. Zamawiający w żadnym przypadku nie odpowiada za koszty poniesione przez Wykonawców w związku z przygotowaniem i złożeniem oferty. Oferenci zobowiązują się nie podnosić jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu względem Zamawiającego, z zastrzeżeniem art. 93 ust. 4 Ustawy.

10.4.       Oferta powinna być sporządzona w języku polskim, na maszynie do pisania, komputerze lub inną trwałą czytelną techniką. Wszystkie kartki oferty powinny być trwale spięte, ponumerowane oraz zaparafowane lub podpisane przez osobę (osoby) uprawnioną do występowania w imieniu Oferenta (dalej „Osoby uprawnione”). Ewentualne poprawki w tekście oferty muszą być naniesione w sposób czytelny i zaparafowane przez Osoby uprawnione. Dodatkowo, w przypadku oferty składanej przez konsorcjum, do oferty powinno zostać załączone pełnomocnictwo dla Osoby uprawnionej do reprezentowania członków konsorcjum w trakcie postępowania (pełnomocnictwo może także obejmować uprawnienie do zawarcia umowy). Naruszenie któregokolwiek z powyższych wymagań skutkować będzie odrzuceniem oferty.

10.5.       Na ofertę składają się następujące dokumenty:

10.5.1.   Formularz cenowy oferty przygotowany zgodnie ze wzorem podanym w załącznikach: nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5 do SIWZ. Cena powinna być wyrażona w polskich złotych z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

10.5.2.   Oświadczenia i dokumenty potwierdzające, że Wykonawcaspełnia warunki szczegółowe udziału w postępowaniu, przygotowane zgodnie z pkt. 5 SIWZ.

10.5.3.   Oświadczenie, w którym Wykonawca potwierdza, że jest związany z ofertą przez okres 30 dni od dnia, w którym upływa termin składania ofert (zawarte w treści formularza oferty).

10.5.4.   Załączniki w postaci dokumentów opisanych w pkt. 5 SIWZ. Wykonawcy mający siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej składają dokumenty zgodnie z przepisami Rozporządzenia wykonawczego do ustawy w sprawie rodzaju dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy (Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane – Dz. U. Nr 226 poz. 1817).

10.5.5.  Oferta wraz z załącznikami musi być podpisana przez osobę (osoby) upoważnioną do reprezentowania Wykonawcy, wymienione we właściwym rejestrze lub zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Tj. osobę (lub osoby) upoważnioną do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy. Ewentualne upoważnienie innych osób do podpisania oferty wraz z załącznikami – pod rygorem odrzucenia oferty – musi być dołączone do oferty.

10.5.6.  Wszelkie załączniki powinny być złożone w oryginale lub kserokopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę i również kolejno ponumerowane.

10.6.       W przypadku oferty składanej przez konsorcjum, zamawiający, dokonując oceny, czy konsorcjum spełnia wymagania określone w SIWZ, uwzględni uprawnienia, posiadaną wiedzę i doświadczenie, potencjał techniczny, personel oraz sytuację ekonomiczną i finansową członków konsorcjum. W związku z powyższym, wraz z ofertą członkowie konsorcjum mogą złożyć jeden komplet dokumentów, o których mowa w pkt. 5 SIWZ.

10.7.       Każdy Wykonawca może przedstawić tylko jedną ofertę.

10.8.       Wykonawca może – nie później niż w terminie składania ofert – zastrzec, że informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji nie mogą być udostępniane. Wykonawca nie może zastrzec informacji określonych w art. 86 ust. 4 Ustawy – podawanych przez Zamawiającego podczas otwarcia ofert, a mianowicie nazwy firmy oraz adresu Wykonawcy, ceny, terminu wykonania zamówienia, warunków płatności zawartych w ofercie.

10.9.       Ofertę należy umieścić w  nieprzezroczystej kopercie  oznaczonej napisem: Oferta na sprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Tomaszowie Maz. – nie otwierać przed dniem 11.01.2012r., do godz. 12.00. Na kopercie należy podać nazwę i adres Wykonawcy, by umożliwić zwrot nie otwartej koperty w przypadku dostarczenia jej Zamawiającemu po terminie.

10.9.1.  Wykonawca ponosi ryzyko i konsekwencje przedwczesnego otwarcia oferty w przypadku zabezpieczenia oferty niezgodnie z wymaganiami określonymi w SIWZ.

10.9.2.  Oferty, które wpłyną do Zamawiającego po upływie terminu składania ofert niezależnie od sposobu w jaki Wykonawca składa ofertę – będą odesłane niezwłocznie bez otwierania do Wykonawcy.  Oferty przesłane faksem nie będą rozpatrywane. Zamawiający informuje, że zwrot „bez otwierania” oznacza, że Zamawiający nie poda do publicznej wiadomości informacji określonych w art. 86 ust. 4 Ustawy.

10.10.    Oferent może wprowadzić zmiany w złożonej ofercie lub ją wycofać, pod warunkiem, że uczyni to przed upływem terminu składania ofert. Zarówno zmiana jak i wycofanie oferty wymagają zachowania formy pisemnej.

10.10.1.         Wykonawca może zmienić lub wycofać ofertę za pomocą pisemnego

powiadomienia tylko przed upływem terminu do składania ofert.

10.10.2.         Powiadomienia o zmianie lub wycofaniu muszą być przygotowane i dodatkowo opisane ZMIANA lub WYCOFANIE.

10.10.3.         Zamawiający informuje, że aby zmiana lub wycofanie oferty były skuteczne Wykonawca musi złożyć powiadomienie o zmianie lub wycofaniu oferty przez upoważnionego przedstawiciela (lub przedstawicieli) Wykonawcy. W przypadku wycofania oferty przed upływem terminu do składania ofert, oferta zostanie zwrócona Wykonawcy na jego koszt, niezwłocznie po otwarciu pozostałych ofert.

10.10.4.         Żadna z ofert nie może być zmieniona lub wycofana po upływie wyznaczonego terminu składania ofert.

11.   Miejsce i termin składania oraz otwarcia ofert.

11.1.       Termin składania ofert upływa 11 stycznia 2012r. o godzinie 12.00. Oferty złożone po tym terminie zostaną zwrócone bez otwierania. Decydujące znaczenie dla oceny zachowania powyższego terminu ma data i godzina wpływu oferty do zamawiającego, a nie data jej wysłania przesyłką pocztową lub kurierską.

11.2.       Oferty należy dostarczyć do siedziby Zamawiającego – sekretariat ZSP Nr 2,    I piętro, pokój nr 2.1 .

11.3.       Publiczne otwarcie ofert nastąpi w dniu 11.01.2012r. o godzinie 13.00 w siedzibie Zamawiającego – pokój zastępcy dyrektora budynek B.

- otwarcia ofert dokonuje komisja przetargowa powołana przez dyrektora         ZSP Nr 2, w kolejności ich złożenia

-  otwarcie ofert jest jawne

-  bezpośrednio przed otwarciem ofert przewodniczący komisji przetargowej poda kwotę, którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia

-  po otwarciu ofert, przewodniczący komisji przetargowej odczyta imię i nazwisko, nazwę (firmę) oraz adres oferenta (siedzibę), którego oferta jest otwierana a także informacje dotyczące ceny i pozostałych kryteriów oferty

-  powyższe informacje odnotowywane są w protokole postępowania

-  oferty są jawne od chwili ich otwarcia w części nie zastrzeżonej przez Wykonawcę i mogą być udostępnione w uzgodnionym z Zamawiającym terminie, na pisemny wniosek zainteresowanego

-  po odczytaniu ofert przewodniczący komisji ogłasza część jawną przetargu za zakończoną.

11.4.  Informacje ogłoszone w trakcie publicznego otwarcia ofert zostaną         udostępnione nieobecnym Wykonawcom na ich wniosek.

 

12.   Opis kryteriów i sposobu oceny ofert.

12.1.       Komisja przetargowa wybiera ofertę najkorzystniejszą, przez co należy rozumieć ofertę, która spełnia warunki opisane w SIWZ i jest zgodna z unormowaniami ustawowymi, otrzymała najwyższą punktację zgodnie z przyjętym kryterium. Jako kryterium wyboru oferty przyjmuje się:

 W części 1:

- cena – max  100 punktów  znaczenia wyboru oferty

 

W części 2:

-  cena – max  100 punktów znaczenia wyboru oferty

 

 

Podczas przyznawania punktów przyjmuje się skalę od zera do wysokości granicznej punktów. W oparciu o powyższe kryterium Zamawiający dokona oceny odrębnie dla poszczególnych części zamówienia. Zamawiający zawrze umowę z Wykonawcą, który na daną część zamówienia przedstawi najkorzystniejszą ofertę. Zamawiający dopuszcza możliwość zawarcia odrębnych umów na poszczególne części zamówienia.

12.2.       Sposób punktacji wyboru oferty dotyczącej części 1.

12.2.1.  Ocena ceny (C):

                 Oferta o najniższej średniej cenie brutto

C=             ---------------------------------------- *  100 pkt.

                        Cena brutto oferty badanej

 

12.3.        Sposób punktacji wyboru oferty dotyczącej części 2.

12.3.1.  Ocena ceny (C):

                 Oferta o najniższej średniej cenie brutto

C=             ---------------------------------------- *  100 pkt.

                        Cena brutto oferty badanej

 

12.4.       Oferta o najkorzystniejszych warunkach otrzyma największą ilość punktów. Pozostałym Oferentom przypisana zostanie proporcjonalnie mniejsza ilość punktów. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych przez nich ofert.

12.5.       Zamawiający wyklucza z postępowania Wykonawcę, w stosunku do którego zachodzą okoliczności wskazane w art. 24 Ustawy.

12.6.       Zamawiający odrzuca każdą ofertę, w stosunku do której powstała choćby jedna z przesłanek wymienionych w art. 89 Ustawy.

12.7.       O wykluczeniu Wykonawcy z postępowania lub odrzuceniu oferty Zamawiający niezwłocznie zawiadamia na piśmie Wykonawców wykluczonych oraz tych, których ofertę odrzucono, podając uzasadnienie faktyczne i prawne swej decyzji.

UWAGA: kryteria wyszczególnione w SIWZ będą stałe i obowiązujące przez okres zawartej umowy.

13.  Wzór umowy na wykonanie zamówienia.

13.1.       Z Wykonawcą, którego oferta zostanie uznana przez Zamawiającego za ofertę najkorzystniejszą, zostanie podpisana umowa.

13.2.       Wraz ze SIWZ, Wykonawca otrzyma od Zamawiającego wzór umowy na wykonanie zamówienia (dalej: projekt umowy). Projekt umowy musi zostać uzupełniony przez Wykonawcę wyłącznie zgodnie ze wskazaniami zawartymi w SIWZ o dane dotyczące Wykonawcy oraz o dane zawarte w ofercie.

14.  Pouczenie o środkach ochrony prawnej.

Szczegółowe kwestie dotyczące środków ochrony prawnej uregulowane są w art.179 – 198 Ustawy.

15.  Informacja o formalnościach jakie powinny zostać dopełnione po wyborze oferty.

W zawiadomieniu o wyborze oferty najkorzystniejszej Zamawiający poinformuje Wykonawcę o terminie i miejscach zawarcia umowy. Osoby reprezentujące Wykonawcę przy podpisywaniu umowy powinny posiadać ze sobą dokumenty potwierdzające ich umocowanie do podpisania umowy, o ile umocowanie to nie będzie wynikać z dokumentów załączonych do oferty.

16.  Załączniki.

Następujące załączniki stanowią integralną część SIWZ:

- formularz oferty,

- wzory oświadczeń szt. 2,

- projekt umowy.

- załączniki nr. 1, 2, 3, 4, 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 2 do SIWZ od dnia zawarcia umowy do 31.03.2012r.

 

 

 

 

 

 

 

 

LP.

Asortyment artykułów roślinnych i produktów suchych

Jedn. miary

Planowana ilość

1

Cebula

kg

170

2

Ogórki kiszone

kg

40

3

Buraki ćwikłowe

kg

280

4

Groch łupany

kg

70

5

Fasola Jaś

kg

2

6

Seler świeży korzeń

kg

20

7

Pietruszka świeża korzeń

kg

20

8

Kapusta biała

kg

230

9

Marchew

kg

120

10

Por

kg

20

11

Ogórki konserwowe słoik 0,9kg

szt.

35

12

Natka pietruszki

szt.

100

13

Papryka mielona  0,02kg

szt.

90

14

Szczypior

szt.

40

15

Ogórki świeże

kg

15

16

Kapusta brunatna

kg

25

17

Koper

szt.

100

18

Jabłka deserowe

kg

50

19

Kalafior

szt.

80

20

Warzywa suszone

kg

100

21

Kapusta kiszona

kg

600

22

Kasza jęczmienna średnia

kg

30

23

Makaron świderki

kg

120

24

Cukier kryształ

kg

120

25

Mąka pszenna

kg

170

26

Liść laurowy 0,01kg

szt.

320

27

Barszcz biały butelka 0.5l

szt.

700

28

Barszcz biały torebka 0,066kg

szt.

1050

29

Ziele angielskie 0.015kg

szt.

300

30

Majeranek 0,010kg

kg

500

31

Pieprz naturalny 0,02kg

szt.

420

32

Sól

kg

50

33

Przyprawa w płynie 1l

szt.

130

34

Przyprawa do potraw typu"Warzywko" 1 kg

szt.

230

35

Ryż

kg

100

36

Przecier ogórkowy 0.50kg

szt.

360

37

Olej

l

100

38

Koncentrat buraczany 0.25l

szt.

160

39

Ocet 0,5l 10%

szt.

50

40

Kwasek cytrynowy 0.02kg

szt.

70

41

Gałka muszkatałowa 0.015kg

szt.

120

42

Imbir 0,02kg

szt.

120

43

Pieczarka

kg

270

44

Ziemniaki

kg

8000

 

SUMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 3 do SIWZ na okres 01.04-30.06.2012r.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LP.

Asortyment artykułów roślinnych i produktów suchych

Jedn. miary

Planowana ilość

1

Cebula

kg

170

2

Ogórki kiszone

kg

40

3

Buraki ćwikłowe

kg

280

4

Groch łupany

kg

70

5

Fasola Jaś

kg

2

6

Seler świeży korzeń

kg

20

7

Pietruszka świeża korzeń

kg

20

8

Kapusta biała

kg

230

9

Marchew

kg

120

10

Por

kg

20

11

Ogórki konserwowe słoik 0,9kg

szt.

35

12

Natka pietruszki

szt.

100

13

Papryka mielona  0,02kg

szt.

90

14

Szczypior

szt.

40

15

Ogórki świeże

kg

15

16

Kapusta brunatna

kg

25

17

Koper

szt.

100

18

Jabłka deserowe

kg

50

19

Kalafior

szt.

80

20

Warzywa suszone

kg

100

21

Kapusta kiszona

kg

600

22

Kasza jęczmienna średnia

kg

30

23

Makaron świderki

kg

120

24

Cukier kryształ

kg

120

25

Mąka pszenna

kg

170

26

Liść laurowy 0,01kg

szt.

320

27

Barszcz biały butelka 0.5l

szt.

700

28

Barszcz biały torebka 0,066kg

szt.

1050

29

Ziele angielskie 0.015kg

szt.

300

30

Majeranek 0,010kg

kg

500

31

Pieprz naturalny 0,02kg

szt.

420

32

Sól

kg

50

33

Przyprawa w płynie 1l

szt.

130

34

Przyprawa do potraw typu"Warzywko" 1 kg

szt.

230

35

Ryż

kg

100

36

Przecier ogórkowy 0.50kg

szt.

360

37

Olej

l

100

38

Koncentrat buraczany 0.25l

szt.

160

39

Ocet 0,5l 10%

szt.

50

40

Kwasek cytrynowy 0.02kg

szt.

70

41

Gałka muszkatałowa 0.015kg

szt.

120

42

Imbir 0,02kg

szt.

120

43

Pieczarka

kg

270

44

Ziemniaki

kg

8000

 

SUMA

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 4 do SIWZ na okres 01.07-30.09.2012r.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LP.

Asortyment artykułów roślinnych i produktów suchych

Jedn. miary

Planowana ilość

1

Cebula

kg

170

2

Ogórki kiszone

kg

40

3

Buraki ćwikłowe

kg

280

4

Groch łupany

kg

70

5

Fasola Jaś

kg

2

6

Seler świeży korzeń

kg

20

7

Pietruszka świeża korzeń

kg

20

8

Kapusta biała

kg

230

9

Marchew

kg

120

10

Por

kg

20

11

Ogórki konserwowe słoik 0,9kg

szt.

35

12

Natka pietruszki

szt.

100

13

Papryka mielona  0,02kg

szt.

90

14

Szczypior

szt.

40

15

Ogórki świeże

kg

15

16

Kapusta brunatna

kg

25

17

Koper

szt.

100

18

Jabłka deserowe

kg

50

19

Kalafior

szt.

80

20

Warzywa suszone

kg

100

21

Kapusta kiszona

kg

600

22

Kasza jęczmienna średnia

kg

30

23

Makaron świderki

kg

120

24

Cukier kryształ

kg

120

25

Mąka pszenna

kg

170

26

Liść laurowy 0,01kg

szt.

320

27

Barszcz biały butelka 0.5l

szt.

700

28

Barszcz biały torebka 0,066kg

szt.

1050

29

Ziele angielskie 0.015kg

szt.

300

30

Majeranek 0,010kg

kg

500

31

Pieprz naturalny 0,02kg

szt.

420

32

Sól

kg

50

33

Przyprawa w płynie 1l

szt.

130

34

Przyprawa do potraw typu"Warzywko" 1 kg

szt.

230

35

Ryż

kg

100

36

Przecier ogórkowy 0.50kg

szt.

360

37

Olej

l

100

38

Koncentrat buraczany 0.25l

szt.

160

39

Ocet 0,5l 10%

szt.

50

40

Kwasek cytrynowy 0.02kg

szt.

70

41

Gałka muszkatałowa 0.015kg

szt.

120

42

Imbir 0,02kg

szt.

120

43

Pieczarka

kg

270

44

Ziemniaki

kg

8000

 

SUMA

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 5 do SIWZ na okres 01.10-31.12.2012r.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LP.

Asortyment artykułów roślinnych i produktów suchych

Jedn. miary

Planowana ilość

1

Cebula

kg

170

2

Ogórki kiszone

kg

40

3

Buraki ćwikłowe

kg

280

4

Groch łupany

kg

70

5

Fasola Jaś

kg

2

6

Seler świeży korzeń

kg

20

7

Pietruszka świeża korzeń

kg

20

8

Kapusta biała

kg

230

9

Marchew

kg

120

10

Por

kg

20

11

Ogórki konserwowe słoik 0,9kg

szt.

35

12

Natka pietruszki

szt.

100

13

Papryka mielona  0,02kg

szt.

90

14

Szczypior

szt.

40

15

Ogórki świeże

kg

15

16

Kapusta brunatna

kg

25

17

Koper

szt.

100

18

Jabłka deserowe

kg

50

19

Kalafior

szt.

80

20

Warzywa suszone

kg

100

21

Kapusta kiszona

kg

600

22

Kasza jęczmienna średnia

kg

30

23

Makaron świderki

kg

120

24

Cukier kryształ

kg

120

25

Mąka pszenna

kg

170

26

Liść laurowy 0,01kg

szt.

320

27

Barszcz biały butelka 0.5l

szt.

700

28

Barszcz biały torebka 0,066kg

szt.

1050

29

Ziele angielskie 0.015kg

szt.

300

30

Majeranek 0,010kg

kg

500

31

Pieprz naturalny 0,02kg

szt.

420

32

Sól

kg

50

33

Przyprawa w płynie 1l

szt.

130

34

Przyprawa do potraw typu"Warzywko" 1 kg

szt.

230

35

Ryż

kg

100

36

Przecier ogórkowy 0.50kg

szt.

360

37

Olej

l

100

38

Koncentrat buraczany 0.25l

szt.

160

39

Ocet 0,5l 10%

szt.

50

40

Kwasek cytrynowy 0.02kg

szt.

70

41

Gałka muszkatałowa 0.015kg

szt.

120

42

Imbir 0,02kg

szt.

120

43

Pieczarka

kg

270

44

Ziemniaki

kg

8000

 

SUMA

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            Załącznik nr 6

 

 

OŚWIADCZENIE

Przystępując do postępowania w sprawie udzielenia zamówienia publicznego, którego przedmiotem jest „Sprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych w okresie od dnia podpisania umowy do 31 grudnia 2012r. do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz. ul. Św. Antoniego 57/61”

w imieniu

…………………………………………………………………………………………………

(nazwa Wykonawcy)

 

Oświadczam, że zgodnie z art. 22 ust. 1 pkt 1-4 ustawy – Prawo zamówień publicznych:

 

1.      Posiadamy uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień;

2.      Posiadamy niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponujemy potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;

3.      Znajdujemy się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia;

4.      Nie podlegamy wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia.

 

Na każde żądanie Zamawiającego dostarczymy niezwłocznie odpowiednie dokumenty potwierdzające prawdziwość każdej z kwestii zawartych w oświadczeniu. Wszystkie podane wyżej informacje są zgodne z prawdą.

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………….                                      ……………………………………

                (Miejscowość i data)                                                                               (Podpis Wykonawcy lub osoby upoważnionej)

 

 

 

 

 

 

                                                                                                            Załącznik nr 7

 

 

OŚWIADCZENIE

Przystępując do postępowania w sprawie udzielenia zamówienia publicznego, którego przedmiotem jest „Sprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych w okresie od dnia podpisania umowy do 31 grudnia 2012r. do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz. ul. Św. Antoniego 57/61”

w imieniu

…………………………………………………………………………………………………

(nazwa Wykonawcy)

 

Oświadczam, że zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 1-2 ustawy – Prawo zamówień publicznych:

 

nie podlegamy wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych.

 

 

 

 

………………...................................                               ……………………………………...  

                    (Miejscowość i data)                                                                       (Podpis Wykonawcy lub osoby upoważnionej)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 8 do SIWZ

 

 

…………………………………………..….

(pieczęć adresowa Wykonawcy)

 

NIP: .................................

REGON: ............................

tel.: ..................................

faks: ..................................

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2

Im. St. Staszica           

W Tomaszowie Maz.            

Ul. Św. Antoniego 57/61

 

OFERTA

 

Odpowiadając na ogłoszenie o przetargu nieograniczonym nasprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 i. St. Staszica  w Tomaszowie Mazowieckim:

1.1      Oferujemy wykonanie  zadania nr 1 tj. sprzedaż i dostarczanie artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego od dnia zawarcia umowy  do 31.12.2012r.  wg załącznika nr 1 do SIWZ :

 

a)           wartość netto          …………………PLN

b)          podatek VAT:         …………………PLN

c)           wartość brutto (razem wartość netto plus podatek VAT): …………………PLN

słownie cena oferty PLN: …………………………………………………………...

1.2 Oferujemy wykonanie  zadania nr 2 tj. sprzedaż i dostarczanie artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego oraz produktów suchych od dnia zawarcia umowy do 31.12.2012r. wg. załączników nr. 2, 3, 4, 5 do SIWZ :

 

 

a)      wartość netto          …………………PLN

b)      podatek VAT:         …………………PLN

c)      wartość brutto (razem wartość netto plus podatek VAT): …………………PLN

słownie cena oferty PLN: …………………………………………………………...

 

UWAGA: cenę należy podać z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, wszelkie poprawki – jedynie poprzez skreślenie i parafowanie.

 

2.      Oświadczamy, że w cenie oferty zostały uwzględnione wszystkie koszty wykonania zadań objętych przedmiotem zamówienia.

3.      Oświadczamy, że akceptujemy bez zastrzeżeń wzór umowy przedstawiony przez Zamawiającego jako załącznik nr 9 do SIWZ. Zobowiązujemy się, w przypadku wyboru naszej oferty, do zawarcia umowy na określonych w niej warunkach, w miejscu i terminie wyznaczonym przez Zamawiającego.

4.      Wykonawcę reprezentuje: ………………………………………………………..………..1

        (imię, nazwisko, nr tel.)

5.      Oświadczamy, że czujemy się związani niniejszą ofertą przez czas wskazany w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, tj. przez okres 30 dni, licząc od upływu terminu składania ofert.

6.      Oświadczamy, że podwykonawcom zamierzamy/nie zamierzamy2 powierzyć  wykonanie następujących części  oferowanego przez nas przedmiotu  zamówienia:

……………………………………………………………………………………………1

……………………………………………………………………………………………1

Uwaga: należy podać części zamówienia, których wykonanie zostanie powierzone podwykonawcom. Nie wypełnienie tego punktu jest równoznaczne, że Wykonawca nie zamierza powierzyć wykonania części zamówienia podwykonawcom.

 

¹ - wypełnia Wykonawca

2- niepotrzebne skreślić

 

7.      Do oferty zostały dołączone następujące dokumenty:

 

Lp.

Nazwa dokumentu

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

 

 

Oferta wraz z dokumentami zawiera ...........................ponumerowanych stron.

 

 

 

 

 

 

 

.......................................................                          …………………………………………..

miejscowość i data                                                       podpis i pieczęć imienna osoby – osób upoważnionej(ych)

                 do reprezentowania Wykonawcy

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJEKT UMOWY

 

Zawarta w dniu…………………. pomiędzy Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2        im. St. Staszica w Tomaszowie Maz. ul. Św. Antoniego 57/61 reprezentowanym przez:

1.      Dyrektora – mgr Mariolę Przybylską

Zwanym dalej „Zamawiającym” a

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

Reprezentowanym przez:

1.      ………………………………………………

2.      ………………………………………………

Zwanym dalej „Wykonawcą”.

 

Na podstawie dokonanego przez Zamawiającego wyboru oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego przeprowadzonego na podstawie art. 39 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U.      z 2010r. Nr 113, poz. 769 z póź. zmianami) została zawarta umowa o następującej treści:

§1

Przedmiotem umowy jest sprzedaż i dostarczanie środków żywnościowych do Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych Nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz.

§2

1.        Strony postanawiają, że dostawa środków żywnościowych następować będzie partiami stosownie do potrzeb Zamawiającego, począwszy od dnia zawarcia umowy do 31.12.2012r.

2.        Wielkość i termin wydawania każdej partii towaru wynikać będzie z jednostkowych dyspozycji Zamawiającego przekazanych Wykonawcy telefonicznie.

3.        Środki żywnościowe Wykonawca dostarczy na koszt własny do siedziby zamawiającego nie później niż w ciągu 24 godzin od złożenia dyspozycji.

§3

1.        Zamawiający zobowiązuje się dokonać zapłaty za środki żywnościowe dostarczone każdorazowo przez Wykonawcę wyliczonej jako iloczyn cen jednostkowych netto + podatek VAT oraz faktycznie dostarczonych ilości środków żywnościowych.

2.        Wartość umowy nie przekroczy kwoty ……………….. zł. brutto, wynikającej ze złożonej oferty.

3.        Zapłata za realizację przedmiotu zamówienia następować będzie w ciągu 14-tu dni po otrzymaniu faktury przez Zamawiającego.

4.        Wykonawca wystawi fakturę na:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica

97-200 Tomaszów Maz.

ul. Św. Antoniego 57/61

NIP: 773-22-56-866

 

§4

Do wzajemnego współdziałania przy wykonywaniu umowy strony wyznaczają ……………………...reprezentującego Wykonawcę nr tel. ……….. oraz Panią Dorotę Gertz reprezentującą Zamawiającego nr tel. 44 7246996.

§5

1.        Wykonawca zobowiązuje się zapłacić Zamawiającemu karę umowną w przypadku odstąpienia od umowy z przyczyn, za które ponosi odpowiedzialność w wysokości 20% wartości umowy.

2.        Wykonawca zobowiązuje się zapłacić karę w wys. 100zł za każdą godzinę opóźnienia w dostarczeniu środków żywnościowych w uzgodnionym terminie.

3.        Zamawiające zobowiązuje się zapłacić Wykonawcy karę umowną w przypadku odstąpienia od umowy z przyczyn, za które ponosi odpowiedzialność w wys. 15% wartości umowy.

§6

Zamawiający zleca a Wykonawca przyjmuje do wykonania przedmiot umowy określony       w  §1 niniejszej umowy na warunkach określonych w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, które stanowią integralną jej część.

§7

Umowę zawiera się na czas określony od dnia zawarcia umowy do 31 grudnia 2012 r.

§8

Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot umowy z najwyższą starannością, rzetelnie i skutecznie oraz przy uwzględnieniu zawodowego charakteru prowadzonej działalności, przy wykorzystaniu całej posiadanej wiedzy i doświadczenia.

§9

1.                  Strony oświadczają, że będą wymieniać informacje potrzebne do starannego
i należytego wykonania obowiązków wynikających z umowy.

2.                  Strony zobowiązują się do zachowania poufności oraz właściwego zabezpieczenia informacji udostępnionych w ramach wykonywania niniejszej umowy.

10

1.                  Wykonawca odpowiada w pełnej wysokości za wszelkie szkody wynikające
z niezachowania staranności o której mowa w §4.

2.                  W razie powstania szkód związanych z wykonywaniem przedmiotu umowy z winy Wykonawcy, Zamawiający może wstrzymać się z wypłatą wynagrodzenia do czasu rozstrzygnięcia sporu, nie dłużej jednak niż trzy miesiące.

§11

1.      Zamawiającemu przysługuje prawo kontroli przestrzegania przez Wykonawcę postanowień umowy.

§12

1.      Oferta przetargowa wraz z załącznikami i SIWZ stanowią integralną część  niniejszej umowy i jest wiążąca dla stron.

§13

Wykonawca  zawiadomi Zamawiającego najpóźniej na jeden dzień przed realizacją przedmiotu umowy, jeżeli stwierdzi zaistnienie okoliczności wystąpienia opóźnienia w terminowym wykonaniu świadczenia, określi prawdopodobny czas opóźnienia i jego przyczynę.

§14

Zamawiający ma prawo odstąpienia od umowy za uprzednim dostarczeniem Wykonawcy stosownego pisemnego oświadczenia woli:

1.      W terminie 14-tu dni od zaistnienia zdarzenia nie wywiązania się Wykonawcy z bezspornych zobowiązań wobec Zamawiającego wynikających z treści umowy.

2.      W terminie 30-tu dni w razie zaistnienia zmiany okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy. Wykonawca może żądać jedynie wynagrodzenia należnego mu z tytułu świadczenia usług do dnia odstąpienia od umowy.

§15

Spory wynikłe z realizacji przedmiotu zamówienia na podstawie niniejszej umowy rozstrzygać będzie są właściwy miejscowo dla Zamawiającego.

§16

Wykonawca oświadcza, że dysponuje stosowną wiedzą, odpowiednia bazą i środkami do wykonania przedmiotu zamówienia.

§17

Wszelkie zmiany umowy wymagają zgody stron w formie pisemnej pod rygorem nieważności.

§18

Każdej ze stron przysługuje prawo wypowiedzenia niniejszej umowy, z zachowaniem miesięcznego terminu wypowiedzenia.

§19

Prawa i obowiązki wynikające z niniejszej umowy nie mogą być przenoszone przez żadną ze stron na osoby trzecie.

§20

W sprawach nie uregulowanych w niniejszej umowie mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego, Ustawa Prawo zamówień publicznych.

§21

Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

 

 

 

 

WYKONAWCA:                                                                             ZAMAWIAJĄCY:

 

 

 

Akceptuję projekt umowy

 

………………………………………..