Dodane przez Gość (niezweryfikowany) - pon., 21/03/2016 - 13:35

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu gościł uczestników centralnego etapu Ogólnopolskiej Olimpiady o Żywności. Wystartowało 55 najlepszych uczniów z 25 szkół z całej Polski, którzy pomyślnie przeszli eliminacje okręgowe. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy czwartej technikum- technik żywienia i usług gastronomicznych: Karolina Gruszczyńska i Filip Starus.

W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test, po którym Komisja Oceniająca pod Przewodnictwem prof.  dr hab. Jana Pikula przyznawała tytuł finalisty olimpiady dla uczniów, którzy przekroczyli próg 40% dobrych odpowiedzi. Jedenastu uczniów zostało zakwalifikowanych do II etapu ustnego i walczyło o tytuł laureata. Uczniowie zwiedzali w czasie wolnym od olimpijskich zmagań Poznań i katedrę Biotechnologii na Wydziale Nauk o żywności i Żywieniu.
W uroczystym zakończeniu olimpiady w Kolegium Rungego uczniowie naszej szkoły otrzymali dyplomy z tytułem finalisty Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywnościu, co uprawnia do zwolnienia z egzaminu z przygotowania zawodowego (część praktyczna) i otrzymali prawo do wstępu na najlepsze uczelnie w Polsce kształcące w kierunkach żywienia i żywności z pominięciem wstępnej rekrutacji. Nie zapomniano również o Naszej Szkole, która otrzymała wyróżnienie za bardzo dobre przygotowanie uczniów do olimpiady i za przeprowadzenie etapów okręgowych  - co robimy od dziesięciu lat we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
Jeszcze raz wielkie gratulacje dla:
KAROLINY GRUSZCZYŃSKIEJ I FILIPA STARUSA!smiley