Oryginalna receptura i wykonanie tortu okolicznościowego zatytułowanego: "Czekoladowa Etiuda C-moll z Nutą Bergamoty i Pomarańczy" przygotowana pod kierunkiem: p. Aleksandra Kostanka, p. Anny Kromoskiej-Pluta i p. Roksany Mazurek przez uczniów naszej szkoły:
Małgorzatę Kotynię z klasy II TG,
Adama Kaczubę z klasy II TK
Bartłomieja Durczaka z klasy I TG
Tort ten został zgłoszony do eliminacji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które maja się odbyć podczas przyszłorocznej edycji targów EXPO SWEET 2011 w Warszawie.
Nasi uczniowie zostali docenieni przez organizatorów podziękowaniami i drobnymi upominkami na pamiątkę udziału w tym zacnym Konkursie...
Przepis na ciasto (chleb dyniowy z miodem)
Składniki:
500 dag miąższu z dyni
15 dag miodu
25 dag cukru
250 ml oleju
4 jajka
80 dag mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
25 dag posiekanych orzechów
Wykonanie:
Dynię pokroić na kawałki i zmiksować, a następnie dodać miód i cukier, oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jajka utrzeć i dodać do masy. Wsypać suche składniki i wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Można dodać posiekane orzechy. Piec jedną godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.
Czas przygotowania: 20 minut
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 301 wyświetleń