10 czerwca w ramach Festiwalu Kultury Żydowskiej odbyły się w pracowni 1.8 warsztaty kulinarne pod hasłem „Cymes i chała – spotkanie z kuchnią koszerną”. Uczestnikami byli uczniowie tomaszowskich gimnazjów oraz II LO – inicjatorzy i główni organizatorzy festiwalu. Receptury potraw kuchni żydowskiej opracowała Marta Edmunds, a warsztaty poprowadził Jacek Bartosik wraz z asystentami /uczniami naszej szkoły z klas 3 TG b i 2 TG b/. Młodzi kucharze przygotowali czulent, tartinki z humusem i czarnuszką, charoset aszkenazyjski oraz rybę w sosie chraimech. Zwieńczeniem przedsięwzięcia był festiwal piosenek żydowskich, który zorganizowano na podwórku kamienicy przy ul. Barlickiego 26/28. Zgromadzeni tam goście mięli okazję posmakować dań przygotowanych w trakcie warsztatów kulinarnych. Obsługę imprezy zapewnili uczniowie z klasy 2 TG b
- Zaloguj się by dodać komentarz
- 79 wyświetleń