Dodane przez ZSP2_admin - czw., 05/03/2015 - 11:09

Kolejne szkolenie kulinarne z Martą Edmunds za nami. Po krótkiej prezentacji przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie klasy 3TGb  pod czujnym okiem szefowej kuchni „Lokalu” przystąpili do gotowania.

Tematem było danie główne: roladka z polędwiczki wieprzowej w wędzonym boczku z sosem  cydrowym,  glazurowanymi warzywami korzeniowymi i puree z selera.

W pracowni roznosił się słodko kwaśny aromat redukowanego cydru i soku jabłkowego, z których powstawał sos.  W piecu konwekcyjnym polędwica nabierała rumieńców wraz z karmelizowanymi warzywami. Całość spinało puree z jabłek i selera gotowanych w mleku. Wykonanie prezentacji talerzowych wymagało koncepcji przestrzennego rozmieszczenia poszczególnych elementów dania.

 Z pomocą Pani Marty udało się skomponować fantastyczne zestawienia przy minimalnym garni. Końcowy efekt został bardzo wysoko oceniony przez Panią Martę, a nas danie główne również oczarowało.

Mieszkańców miasta, uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych zapraszamy w dniu 18 marca 2015 roku o godzinie 10:00 do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz. na spotkanie otwarte pn „Minimalizm na talerzu w wersji „slow food” Zaprezentujemy wykonanie wykwintnych przystawek, a Pani Marta opowie o kulisach Polsatowskiego programu TOP Chef.

Do zobaczenia